Ε.Ε.: Σε ισχύ το έκτακτο σχέδιο για το φυσικό αέριο

Must read

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα Τρίτη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο, που ζητεί από τα κράτη-μέλη του μπλοκ να μειώσουν τη χρήση του και να προβούν σε ενέργειες για την αύξηση των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.

Το σχέδιο έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προμηθειών που θα προκύψουν εάν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές εν μέσω εντάσεων λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ε.Ε. έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά, τη στιγμή που πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει σε «όπλο» το ζήτημα της παροχής ενέργειας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο;

Τα σχέδιο ζητεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από 1η Αυγούστου μέχρι 31 Μαρτίου, συγκριτικά με τον μέσο όρο κατανάλωσης που αφορούσε την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. στα τέλη Ιουλίου, οι στόχοι εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικοί στην περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τις προμήθειες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για κάποιες χώρες και βιομηχανίες, ενώ 15 και πλέον κράτη – μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου οι στόχοι να γίνουν δεσμευτικοί.

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες ισχύουν εξαιρέσεις από τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης κατά 15%.

Το σχέδιο στοχεύει στην εξοικονόμηση συνολικά 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, που χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πηγή: Deutsche Welle

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article