Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης: 12 επιχειρήσεις διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους

Must read

Για 13η συνεχόμενη χρονιά, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης στηρίζει και επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη που εντάσσεται στην επιχειρηματική στρατηγική.

Σε μια ξεχωριστή, υβριδική εορταστική εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, βραβεύτηκαν οι 12 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2020, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και το CRI Pass.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν η κυρία Νιόβη Ρίγκου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την εκδήλωση άνοιξε η δημοσιογράφος Μαρία Ακριβού και οι εταιρείες  που συμμετείχαν στον Δείκτη CR Index και το CRI Pass μπόρεσαν να μοιραστούν τη χαρά της βράβευσης και αναγνώρισης των προσπαθειών τους μαζί με όλους τους εργαζομένους και τους συνεργάτες τους.

Φέτος, το Ινστιτούτο απένειμε το DIAMOND, την ανώτατη διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, δύο κορυφαίους οργανισμούς που συμμετείχαν επί σειρά ετών στον Δείκτη και είχαν καταφέρει να λάβουν τη διάκριση Diamond και προηγούμενες χρονιές, επιβεβαιώνοντας και φέτος ότι συνεχίζουν να διατηρούν τη δέσμευσή τους αμείωτη στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

 • DΙΑΜΟND: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς
 • PLATINUM: GENESIS Pharma, Novartis Hellas ΑΕΒΕ
 • GOLD: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ΥΓΕΙΑ ΑΕ
 • SILVER: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ ΟΕ
 • BRONZE: Εθνική Ασφαλιστική, ION AE

Τo βραβείο για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

 • Best Progress GOLD Award: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

 • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: GENESIS Pharma
 • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τράπεζα Πειραιώς
 • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Εθνική Τράπεζα
 • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Lidl Ελλάς και ΣΙΑ ΟΕ

Διακρίσεις CRI Pass

 • bwin
 • ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ
 • Leroy Merlin

Το CRI Pass δίνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο σε εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και θέλουν να ωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά τους. Το CRI Pass αναβαθμίστηκε σε Πιστοποίηση CRI Pass Certified από το 2020 και εμπλουτίστηκε, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και να υποστηρίζει καλύτερα τις επιχειρήσεις στη βελτίωση της αξιοπιστίας τους προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ τις υποστηρίζει στην εναρμόνιση με τα ελάχιστα κριτήρια ESG, διεθνή standards όπως τα GRI, UN Global Compact, UN Sustainable Development Goals, καθώς και τη νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης Δημήτρης Μαύρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης κλείνει δώδεκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και φέτος βραβεύει δώδεκα επιχειρήσεις με υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα.  Ο κ. Μαύρος τόνισε: «Οι εταιρείες που διακρίνονται κάθε χρόνο είναι εταιρίες που έχουν ηγέτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει ότι η στρατηγική της επιχείρησης και η επιχείρηση η ίδια και από την άλλη η κοινωνία δεν είναι ανεξάρτητα αλλά αλληλοεξαρτώμενα μέρη».

Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης, o αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης Νίκος Αυλώνας υπογράμμισε: «Εν μέσω της πανδημίας που έθεσε νέες απαιτήσεις και υψηλές προκλήσεις στις επιχειρήσεις, οι εταιρείες επιβραβεύονται σήμερα επειδή απέδειξαν τη δυναμική τους, την ευελιξία τους και την υπεύθυνη συμπεριφορά τους προς την κοινωνία, τους εργαζομένους τους, το περιβάλλον και την αγορά. Ο Εθνικός Δείκτης CR Index, εξάλλου, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί τον πρώτο ESG δείκτη στην Ελλάδα και βοηθάει τις εταιρείες να αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα στην ενσωμάτωση της Βιώσιμης Ανάπτυξης & ESG κριτηρίων στις λειτουργίες και την κουλτούρα τους».

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου τόνισε ότι οι πολίτες αναμένουν από τις εταιρείες να προωθούν δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που τυχόν προκύπτουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία, η κοινωνική αλληλεγγύη και η εταιρική υπευθυνότητα αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και συμπληρωματικά στη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, σημείωσε ότι ο ρόλος των εταιρειών πλέον ξεπερνάει την απλή τήρηση των νομικών δεσμεύσεων. Τώρα οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, καλούνται να συμβάλουν ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, και αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται και ανταμείβεται, με επενδυτικά κεφάλαια να προσανατολίζονται προς τις εταιρείες με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 13 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα ως αποκλειστικός  συνεργάτης του CR Index στη χώρα μας σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον πρίγκιπα Κάρολο. Σε αυτά τα δεκατρία χρόνια το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 70 εταιρείες και οργανισμούς από δώδεκα διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική στρατηγική τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου αποδεικνύεται ότι τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI & ΕSG Standards, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.

Ο CR Index αποτελεί  τον πρώτο ESG Δείκτη στην Ελλάδα, καθώς αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αναφορικά με την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζομένους, την εταιρική διακυβέρνηση και την αγορά, βάσει 100 διεθνών κριτηρίων, που σήμερα είναι προαπαιτούμενα στους σημαντικότερους ESG δείκτες και πρότυπα. Ο CRI Index παρέχει  στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο, που παρουσιάζει τα δυνατά σημεία αλλά και σημεία που επιδέχονται βελτίωση, παρέχοντας αναλυτικά στοιχεία και σύγκριση ανά κλάδο, και συμβάλει στη βελτίωση των ESG Ratings που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία των εταιρειών σε επενδυτές-τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

 

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article