Δροσιά αναμένεται να φέρει έπειτα από μήνες υψηλών θερμοκρασιών το φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο θα διαδεχθεί το Ελ Νίνιο και τους ανυπόφορους καύσωνές του.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που σημάδεψε το διάστημα 2023-2024 και που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φτάνει στο τέλος του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του Λα Νίνια αργότερα αυτόν τον χρόνο.
Μάλιστα, υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο Λα Νίνια να εμφανιστεί κατά την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης του Ελ Νίνιο κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα.
Για την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες ή μεταβατικές προς το Λα Νίνια.
Τι είναι το φαινόμενο Λα Νίνια;
Το φαινόμενο Λα Νίνια συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στη ζώνη του Ισημερινού.
Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια, αλλά και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται, όπως και τη διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το Λα Νίνια παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του Ελ Νίνιο.
Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Πηγή: cnn.gr








