Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί την υγεία των θαλάσσιων συστημάτων

Με μια νέα προειδοποίηση από την πλευρά επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά θεσμικών φορέων «γιορτάστηκε» φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, στις 8 Ιουνίου.

Η ρύπανση, η κλιματική κρίση, η υπεραλίευση και η καταστροφή των οικοτόπων, όλα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, απειλούν σημαντικά την υγεία των ωκεανών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου οι μισοί στόχοι που έχουν τεθεί για την προστασία της ζωής κάτω από το νερό παρουσιάζουν οπισθοδρόμηση.

Η σημασία των ωκεανών για τον πλανήτη μας

Οι ωκεανοί καλύπτουν περισσότερο από το 70% της επιφάνειας της Γης, παράγουν πάνω από το ήμισυ του οξυγόνου, ρυθμίζουν το κλίμα και απορροφούν σχεδόν το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, γιλοξενούν μια απίστευτη ποικιλομορφία ζωής, παρέχουν τροφή και τρόπο ζωής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιώσιμες οικονομίες που βασίζονται στους ωκεανούς δημιουργούν θέσεις εργασίας και προωθούν την καινοτομία σε τομείς όπως ο οικοτουρισμός, η βιώσιμη αλιεία και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών χρησιμεύει ως υπενθύμιση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει ο ωκεανός στη ζωή μας και της επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών προτάθηκε για πρώτη φορά το 1992 στη Σύνοδο Κορυφής της Γης στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αναγνωρίστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 2008 και έκτοτε είναι ημέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των ωκεανών και κινητοποίησης παγκόσμιας δράσης για τη διατήρησή τους. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάστηκε με μια εκδήλωση στο Τμήμα Ωκεανικών Υποθέσεων και το Δίκαιο της Θάλασσας του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων (DOALOS) σε συνεργασία με την Oceanic Global, στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις Παρασκευή 7 Ιουνίου με θέμα «Ξυπνήστε νέα βάθη».

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά μια έκκληση για δράση για άτομα, κοινότητες και έθνη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ωκεανών μας. Απαιτούνται επείγουσες και μετασχηματιστικές προσπάθειες για να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις και να διασφαλιστεί η προστασία των ωκεανών μας για τις μελλοντικές γενιές.

Πηγή: cnn.gr