Γαλλία: Καινοτομία στην ανακύκλωση του οικιακού νερού

Με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση του οικιακού νερού, μια πόλη στον νομό Βαντέ της δυτικής Γαλλίας αναμένεται να αρχίσει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία ανακύκλωσης.

Η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή ανάγκασε τους ανθρώπους εκεί να γίνουν εφευρετικοί. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες τεχνικές φιλτραρίσματος, αντίστροφης όσμωσης και απολύμανσης, με σκοπό να ανακυκλώνεται το 25% του νερού που ρέει από την πόλη Λε Σαμπλ-ντ’Ολόν στην πόλη Βαντέ.

Το νερό θα συγκεντρώνεται από μια ήδη υπάρχουσα μονάδα αποχέτευσης, που αξιοποιεί ιδιαίτερα αναβαθμισμένα πρότυπα καθαρισμού για την απόρριψή του στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα καθαρίζεται σχολαστικά σε ένα νέο εργοστάσιο, προτού σταλεί μέσω σωλήνων μήκους 25 χιλιομέτρων σε έναν ειδικά διαμορφωμένο «βάλτο», από τον οποίο θα περάσει για να φτάσει σε ένα ποτάμι, το οποίο τροφοδοτεί μια δεξαμενή πόσιμου νερού.

Στη συνέχεια το νερό από τη δεξαμενή θα υφίσταται επανεπεξεργασία, προκειμένου να φτάσει στις οικιακές βρύσες.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να ενισχύσουμε την παροχή νερού, γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι, ακόμη και αν υπάρχουν χρονιές που έχουμε αρκετές βροχές, θα έχουμε σημαντικό έλλειμμα μέχρι το 2030» δήλωσε η Καρολίν Ροτουρό της εταιρείας ύδρευσης Vendée Eau, η οποία πρόσθεσε: «Εξετάστηκαν και κοστολογήθηκαν διάφορες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, αλλά ήταν πολύ ακριβές, τόσο από άποψη κόστους, όσο και από άποψη των επιπτώσεων που θα είχε στο περιβάλλον… Το σύστημα που αναπτύξαμε, με τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλού στον κόσμο, ήταν το πιο λογικό».

Το νέο εργοστάσιο ολοκληρώθηκε το 2023 και θα λειτουργήσει για έναν χρόνο στέλνοντας το καθαρό νερό που θα παράγει στη θάλασσα για να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα ποιότητας παραμένουν σταθερά. Από την επόμενη χρονιά, το νερό θα διοχετεύεται στο σύστημα ανακύκλωσης, σύμφωνα με το The connexion.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι δοκιμές στο νερό από το νέο εργοστάσιο ήταν άψογες. Μπορείτε να πιείτε το νερό χωρίς κανένα πρόβλημα» σημείωσε η κυρία Ροτουρό, υπογραμμίζοντας: «Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί από την αρχή για να καταστήσει το νερό πόσιμο, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο… Από τότε που αρχίσαμε να δίνουμε δημοσιότητα στην πρωτοβουλία αυτή, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από όλη τη χώρα και αναμένουμε ότι και άλλες παράκτιες πόλεις θα το αντιγράψουν».

Πηγή: cnn.gr