Γαλλία: Απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Εμ. Μακρόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών

Aπέκλεισε o πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές.

Σε συνέντευξή του στο «Figaro Magazine», ο Γάλλος πρόεδρος ρωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) -σε περίπτωση εκλογικής νίκης του- ζητήσει την παραίτησή του.

«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο» απάντησε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε και πάλι έτοιμος για debate με την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν: «Φυσικά. Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπιστώ το πρόγραμμά μας».

«Πάω για να κερδίσω!» είπε στη συνέντευξη που δόθηκε την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσής του για διάλυση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη εκλογών.

Και σε εκείνους που λένε ότι είναι «τρελός» για να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά: «Όχι, καθόλου!.. Δεν σκέφτομαι παρά τη Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους “μη φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε”».

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι θέλει να πάει στις κάλπες διευρύνοντας και αποσαφηνίζοντας τη γραμμή του. Πρόθεσή του είναι να τείνει το χέρι σε όσους είναι έτοιμοι να έρθουν να κυβερνήσουν και να εργαστούν συνθετικά στην κατεύθυνση ενός φιλόδοξου ριζοσπαστισμού. «Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις… Μια νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών» τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.