Τρόποι να ελαχιστοποιηθεί η καθημερινή έκθεση στα επικίνδυνα μικροπλαστικά

Σε διάχυτο περιβαλλοντικό ρύπο έχουν μετατραπεί πλέον τα μικροπλαστικά σωματίδια μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών, τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως έπιπλα, ρούχα και συσκευασίες τροφίμων, και μπορούν εύκολα να καταλήξουν στον οργανισμό μας μέσω της κατάποσης, της εισπνοής, ακόμη και της επαφής με το δέρμα.

Τα συγκεκριμένα μικροπλαστικά ταξινομούνται κυρίως σε δύο κατηγορίες: πρωτογενή και δευτερογενή. Τα πρωτογενή μικροπλαστικά κατασκευάζονται σκόπιμα σε μικρά μεγέθη, όπως τα μικροσφαιρίδια που βρίσκονται στα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώ τα δευτερογενή μικροπλαστικά προκύπτουν από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, όπως μπουκάλια, σακούλες και άλλα πλαστικά απορρίμματα.

Τα έπιπλα, τα ρούχα και οι συσκευασίες τροφίμων αποτελούν σημαντικές πηγές μικροπλαστικών. Για παράδειγμα, τα ταπετσαρισμένα έπιπλα και τα συνθετικά υφάσματα αποβάλλουν ίνες κατά τη χρήση και το πλύσιμο, απελευθερώνοντάς τες στον αέρα και στα υδάτινα συστήματα. Οι συσκευασίες τροφίμων, ιδίως τα πλαστικά μίας χρήσης, μπορεί επίσης να αποσυντεθούν και μικροπλαστικά να διαρρεύσουν στα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν. Αυτά τα σωματίδια εισέρχονται στη συνέχεια στον οργανισμό μας μέσω διαφόρων οδών, συμβάλλοντας σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μειωθεί η έκθεση σε μικροπλαστικά είναι η επιλογή φυσικών υλικών αντί συνθετικών. Για έπιπλα είναι καλύτερα το ξύλο, το μέταλλο ή το γυαλί αντί για πλαστικά ή επικαλυμμένα κομμάτια. Όταν πρόκειται για ρούχα, θα πρέπει να επιλέγονται φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και το λινό. Αυτά τα υλικά αποβάλλουν λιγότερα μικροπλαστικά και είναι γενικά πιο βιώσιμα. Ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να επιλέγει κανείς πάντα τα φυσικά υλικά, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους, υπάρχουν ακόμη κάποιοι τρόποι προφύλαξης από τα μικροπλαστικά:

Βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού άερα

Τα εσωτερικά περιβάλλοντα μπορεί να φιλοξενούν υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών λόγω της αποβολής ινών από έπιπλα και υφάσματα. Για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων μπορεί κανείς:
– Χρησιμοποιήσει ένα φίλτρο σωματιδιακού αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) στην ηλεκτρική σκούπα για να συγκεντρώνει τα μικροπλαστικά και άλλα λεπτά σωματίδια
– Να καθαρίζει τακτικά τα δάπεδα και τις επιφάνειες με ένα υγρό πανί για να αποφύγεται η συσσώρευση σκόνης και σωματιδίων μικροπλαστικών.

Επιλογή ρούχων φιλικών προς το περιβάλλον

Τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το ακρυλικό συμβάλλουν σημαντικά στη ρύπανση από μικροπλαστικά. Κατά την αγορά καινούργιων ρούχων θα πρέπει κανείς να:
– Να αναζητεί είδη από φυσικές ίνες και να υποστηρίζει μάρκες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά και βιώσιμες πρακτικές κατασκευής.
– Να πλένει τα συνθετικά ρούχα λιγότερο συχνά και χρησιμοποιεί ένα φίλτρο μικροϊνών ή μια σακούλα Guppyfriend στο πλυντήριο για να μαζεύονται οι ίνες που μπορεί να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Μείωση των πλαστικών μίας χρήσης

Οι συσκευασίες τροφίμων είναι μια σημαντική πηγή μικροπλαστικών, ειδικά τα αντικείμενα μίας χρήσης, όπως οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα περιτυλίγματα. Για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης:
– Θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί τσάντες, δοχεία και μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων από υλικά όπως γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι ή σιλικόνη.
– Να επιλέγει φρέσκα προϊόντα αντί για συσκευασμένα τρόφιμα.
– Να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν επιλογές συσκευασίας χωρίς πλαστικό.

Προσοχή στην προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων

Τα μικροπλαστικά μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμα από τις συσκευασίες, ειδικά όταν εκτίθενται στη θερμότητα. Για τη μείωση αυτού του κινδύνου:
– Θα πρέπει να αποφύγεται το μαγείρεμα τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων σε πλαστικά δοχεία. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντ’ αυτού γυάλινα ή κεραμικά.
– Τα τρόφιμα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε γυάλινα, ανοξείδωτα ή μελισσοκέρινα περιτυλίγματα αντί για πλαστικά δοχεία ή σακούλες.

Υποστήριξη για αλλαγές πολιτικής

Ενώ οι μεμονωμένες ενέργειες είναι ζωτικής σημασίας, ευρύτερες αλλαγές πολιτικής μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.

Θα πρέπει να υποστηριχθεί η νομοθεσία που:
– Απαγορεύει ή περιορίζει τη χρήση μικροσφαιριδίων σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
– Προωθεί την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία.
– Ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη χρήση βιοδιασπώμενων και κομποστοποιήσιμων υλικών.

Τα μικροπλαστικά αποτελούν μια αόρατη, αλλά σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Κάνοντας συνειδητές επιλογές στην καθημερινή ζωή -όπως η επιλογή φυσικών υλικών, η βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα, η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων, η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και η υποστήριξη αλλαγών πολιτικής- είναι δυνατό να μειωθεί η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους.

Πηγή: protothema.gr