Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες για την προώθηση του σχεδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και σε επόμενη φάση με το Ισραήλ, μετά τη συμφωνία Αθήνας-Λευκωσίας την περασμένη Παρασκευή που οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα του έργου.
Αύριο Τρίτη, το απόγευμα, αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη μια εξαιρετικά σημαντική τριμερής συνάντηση, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά και το ενδιαφερον που έδειξε η γαλλική πλευρά για την ηλεκτρική διασύνδεση στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κύπρου.
Η στήριξη της Γαλλίας στο έργο, και πολύ περισσότερο η συμμετοχή της σε αυτό, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς η Γαλλία έχει έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαιώνει την ισχυρή σχέση Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου στην περιοχή. Μια σχέση που δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική και την αμυντική συνεργασία αλλά και στα μεγάλα projects μεταφοράς ενέργειας, όπως και στον διάδρομο IMEC, ο οποίος προς το παρόν μένει «παγωμένος» λόγω του πολέμου της Γάζας.
Όμως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και με τον κολοσσό στις ενεργειακές επενδύσεις, στην Ε.Ε. και διεθνώς της κρατικής εταιρείας των ΗΑΕ, TAQA για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα στη Νεα Υόρκη με τον CEO της εταιρείας των Εμιράτων Αφίφ Αλ Σαΐφ, επισπεύδοντας ετσι τις διαδικασίες για τη συμμετοχή και των ΗΑΕ στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Σε συνέντευξή του στο OPEN, o Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση από κοινού μιας εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τη συμμετοχή της TAQA στο έργο συζήτησε και στην επίσκεψή του στα ΗΑΕ ο Ν. Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα και με κυπριακές πηγές, η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται αναγκαία, καθώς το να επενδύσει από μόνη της η TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Ε.Ε. επειδή η εταιρία έχει ήδη μεγάλο μερίδιο σε επενδύσεις στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η επένδυση της TAQA να γίνει μεσω εταιρείας ειδικού σκοπού, κατι που ειχε αναφερθεί και στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Κύπρου μετά τις συνομιλιες στην Αθήνα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη.
Στην Αθήνα την Παρασκευή ο νέος πρεσβευτής των ΗΑΕ δρ Αλί Ομπαΐντ αλ Νταχέρι σε συνάντησή του με δημοσιογράφους δήλωσε: «Είμαστε συμμέτοχοι στο project και είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η TAQA έχει υπογράψει το MoU από τον Δεκέμβριο και ότι είναι σταθερή η θέση των ΗΑΕ για «συνεργασίες μεταξύ των χωρών που θα είναι για αμοιβαίο όφελος και θα προσφέρουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις στις προκλήσεις που υπάρχουν».
Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρό και ο πρεσβευτής των ΗΑΕ έκανε ειδική μνεία στην υπογραφή τον Μάρτιο της συμφωνίας επενδυτικής συνεργασίας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και της Tεχνητής Nοημοσύνης μεταξύ της Mubadala και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Masdar και του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με έργα πράσινων νησιών στην Ελλάδα, καθώς και τη νέα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της Masdar και της TERNA Energy (συμφωνία ύψους 3,2 δισ. Ευρώ). Σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΑΕ, αναζητούνται κοινά projects σε υγεία, τουρισμό, καινοτομία και διαχείριση υδάτινων πόρων, στα οποία επιθυμεί να επενδύσει η χώρα του.
Πηγή: protothema.gr