Σε μια προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρατεταμένης λειψυδρίας στα νησιά μας υπογράφηκαν από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα οι άδειες προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας άλλων πέντε μονάδων αφαλάτωσης σε Αλόννησο, Κάλυμνο, Ψέριμο και Τέλενδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουν εκδοθεί 25 άδειες προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά μας. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, που αποδεικνύει την ένταση του φαινομένου.
Ο κ. Γκίκας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα νησιά μας, απαιτούν εγρήγορση, κινητοποίηση των φορέων, στοχευμένες και αξιόπιστες παρεμβάσεις. Η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αντιμετωπίσουμε ριζικά και σε μόνιμη βάση τη λειψυδρία στα νησιά μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».
Οι εισηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίες εγκρίθηκαν από τον κ. Γκίκα, αφορούσαν συγκεκριμένα:
- Άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 100m3/d στην περιοχή Άγιος Δημήτριος της Αλόννησου για λογαριασμό του Δήμου Αλόννησου.
- Άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 100m3/d στη νήσο Ψέριμο για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Καλύμνου.
- Άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 100m3/d στη νήσο Τέλενδο για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Καλύμνου.
- Άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης δυναμικότητας έκαστης 100m3/d στον οικισμό Σκάλια της Καλύμνου για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Καλύμνου.
Πηγή: skai.gr








