Μίλτων Παπαδάκης: Περιμέναμε να κριθούν στο νήμα

H Καμάλα μιλούσε ελιτίστικα για “Principles” και την αξία της Δημοκρατίας, και την ψήφισαν οι πλούσιοι (>100,000$ εισόδημα). Ο άλλος μιλούσε μάγκικα, τον καταλάβαιναν άριστα οι <100,000$ εισόδημα που είναι και οι περισσότεροι, και τον ψήφισαν μαζικά.

Του Μίλτωνα Παπαδάκη, Συμβούλου Επικοινωνίας

Για ότι συνολικά εξέπεμπε, μαζί με το ό,τι ο καθένας επέλεγε να αφήνει στην άκρη σαν ‘λόγια’, όσες κορώνες δηλαδή δεν τον έβρισκαν σύμφωνο. Αυτά συνοπτικά και σε παράφραση, όπως μας τα λέει το εξαιρετικά ζυγισμένο άρθρο των Financial Times, “Time to close America’s bureau of wishful thinking”.

Αλλά τέτοιας έκτασης σαρωτική επέλαση Trump δεν την περίμενε η αντίπαλη παράταξη, γιατί επικράτησε το wishful thinking. Και επιβεβαιώνεται ότι και το Ελληνικό δημοσιογραφικό σύστημα … μόνο το wishful thinking έπαιρνε και αναμασούσε.

Τι εξυπηρετούσε να πάνε στις ΗΠΑ δημοσκόποι όπως ο κύριος Φαναράς και η δημοσιογραφική κορυφή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ & ΣΚΑΙ? Ξανά το αφήγημα των εκεί media μας έδωσαν.  Ή δεν μπορούσαν τις συνεντεύξεις με τους Ελληνοαμερικανούς να τις κάνουν και από εδώ; Οι αναλύσεις και ερμηνείες που βγαίνουν τώρα, μετά τις 6 Νοεμβρίου, σε ποια δεδομένα βασίζονται; Μήπως σε δεδομένα που δεν ήταν χειροπιαστά και πριν;

Παλιότερα που υπήρχε πλήθος περιοδικών στην Ελλάδα, οι έρευνες αναγνωσιμότητας έδειχναν ότι … κανείς δεν διάβαζε Playboy. Αλλά η κυκλοφορία του ήταν σοβαρή. Αντίθετα, … απαξάπαντες διάβαζαν Ταχυδρόμο. Γιατί δεν αναφέρθηκε στο ‘bias” αυτό κανένας; Γιατί δεν προβλημάτισε κανέναν το ενδεχόμενο;

Στις έρευνες face to face, έτσι απαντάει ο κόσμος. Με το τι νομίζει ότι φτιάχνει καλύτερη εικόνα για τον ίδιο και με το τι νομίζει ότι είναι το αναμενόμενο να απαντήσει. Ιδιαίτερα όταν στην ατμόσφαιρα έξω όλα είναι υπερβολικά φορτισμένα. Και την ώρα της κάλπης … βγάζει τον πραγματικό του εαυτό!