COP29: Πρώιμη συμφωνία για την παγκόσμια αγορά άνθρακα

Το πράσινο φως έδωσαν χθες Δευτέρα οι χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP29, διάρκειας δύο εβδομάδων, στα πρότυπα ποιότητας πίστωσης άνθρακα, τα οποία είναι κρίσιμα για την έναρξη μιας παγκόσμιας αγοράς άνθρακα, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, που θα χρηματοδοτεί έργα που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η εν λόγω έγκριση ήταν μια πρώιμη συμφωνία την πρώτη ημέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν επίσης να συνάψουν μια συμφωνία χρηματοδότησης για το κλίμα, αν και οι προσδοκίες έχουν αμβλυνθεί από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία θέτει τα θεμέλια για τη σχεδιαζόμενη αγορά άνθρακα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Χουάν Κάρλος Αρεντόντο Μπρουν, πρώην διαπραγματευτής για το κλίμα για το Μεξικό, ο οποίος τώρα εργάζεται για τα δεδομένα της αγοράς άνθρακα και την εταιρεία Abatable (σ.σ.: πάροχος λύσεων αγοράς άνθρακα που βοηθούν τους οργανισμούς να εκτελέσουν τις στρατηγικές τους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα) σχολίασε: «Η έγκριση θα μας φέρει πιο κοντά στη λειτουργικότητα της αγοράς άνθρακα προτού οποιοδήποτε μέρος αποφασίσει να απομακρυνθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού».

COP29 και παγκόσμια αγορά άνθρακα

Η συμφωνία της Δευτέρας θα μπορούσε να επιτρέψει την παγκόσμια αγορά άνθρακα, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, να αρχίσει το συντομότερο το επόμενο έτος, όπως ανέφερε ένας διαπραγματευτής.

Οι πιστώσεις άνθρακα θεωρητικά επιτρέπουν σε χώρες ή εταιρείες να πληρώνουν για έργα οπουδήποτε στον πλανήτη που μειώνουν τις εκπομπές CO2 ή το αφαιρούν από την ατμόσφαιρα και χρησιμοποιούν πιστώσεις που δημιουργούνται από αυτά τα έργα για να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές.

Παραδείγματα έργων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την καλλιέργεια μαγγροβίων που απορροφούν CO2 ή τη διανομή καθαρών εστιών για να αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες μεθόδους μαγειρέματος σε φτωχές αγροτικές κοινότητες.

Η αγορά θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν ο Τραμπ αποχωρούσε από τη Συμφωνία του Παρισιού. Εάν συνέβαινε αυτό, οι εταιρείες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν πιστώσεις από την αγορά που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για να επιτύχουν τους εθελοντικούς στόχους τους για το κλίμα.

Ενώ τα πρότυπα που εγκρίθηκαν στο Μπακού στόχευαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες ότι πολλά έργα δεν αποφέρουν τα κλιματικά οφέλη που υπόσχονται, ακτιβιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι υστερούν σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τα έργα.

Ανησυχία χρηματοδοτών

«Πολλοί χρηματοδότες ανησυχούν ότι οι αγορές δεν είναι αρκετά σταθερές, αρκετά αξιόπιστες ώστε να μπορούν να επενδύσουν περισσότερα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Ρεμπέκα Άιγουερκς, συνδιευθύντρια στον μη κερδοσκοπικό όμιλο Namati, προσθέτοντας όσον αφορά τη συμφωνία: «Θα μπορούσε πραγματικά να εμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς εάν δεν έχουμε ένα ισχυρό πρότυπο».

Ορισμένοι διαπραγματευτές ήταν επίσης επικριτικοί για τον τρόπο που έγινε η συμφωνία. Τα πρότυπα συμφωνήθηκαν από μια μικρή ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων, ενώ ορισμένες χώρες δήλωσαν ότι δεν τους είχε δοθεί δίκαιος λόγος στους τελικούς κανόνες.

Ο Κέβιν Κόνραντ, εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού για τα Έθνη Τροπικών Δασών και πρώην απεσταλμένος για το κλίμα για την Παπούα Νέα Γουινέα, δήλωσε ότι το εποπτικό συμβούλιο είχε υπερβεί την εντολή του. «Υποστηρίζουμε αυτό που έχουν κάνει, όχι τον τρόπο που το έχουν κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην COP29 οι χώρες θα προσπαθήσουν επίσης να ολοκληρώσουν άλλους κανόνες που στοχεύουν στη δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς.

Η International Emissions Trading Association, ένας επιχειρηματικός όμιλος που υποστηρίζει τις παγκόσμιες αγορές άνθρακα, είπε ότι το συνολικό εμπόριο στην αγορά που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ θα μπορούσε μέχρι το 2030 να αποφέρει 250 δισ. δολάρια ετησίως και να μειώσει 5 δισ. μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως.

Πηγή: in.gr