Τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους έχουν στοιχίσει οι τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, έχοντας ήδη κάψει και εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμά τους.
Εξαιτίας των δυνατών ανέμων στο Λος Άντζελες οι φωτιές έχουν πάρει διαστάσεις και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκκενώνεται και η καρδιά του Χόλιγουντ.
Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς, όπως προειδοποίησε ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες Ρόμπερτ Λούνα, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση παραμένει «πολύ ασταθής».
Από την πλευρά της, η αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος του Λος Άντζελες Κριστίν Κράουλι ανακοίνωσε ότι εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά -πέρα από τις πέντε με τις οποίες μάχονται οι πυροσβέστες- σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Χόλιγουντ Χιλς.
Οι Αρχές έχουν δώσει εντολή σε περίπου 100.000 πολίτες να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους. Η φωτιά εκεί εκδηλώθηκε την Τρίτη και έως χθες Τετάρτη είχε κατακάψει σχεδόν 65.000 στρέμματα. Στο πέρασμά τους, οι φλόγες κατέστρεψαν κάπου 1.000 κτίρια, δήλωσε ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος της κομητείας του Λος Άντζελες Άντονι Μαρόνι, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, προσθέτοντας σε δραματικό τόνο: «Δεν έχουμε αρκετούς πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Τεράστια σύννεφα καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, όπου η οσμή καμένου είναι ιδιαίτερα έντονη. Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό, καθώς τρεις δεξαμενές που τροφοδοτούν τους πυροσβέστες άδειασαν.
«Το να προσπαθείς να πολεμήσεις αυτές της πυρκαγιές με τα αστικά συστήματα ύδρευσης είναι αληθινή πρόκληση» παραδέχτηκε η Τζάνις Κινόνες, στέλεχος της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της μεγαλούπολης (LADWP).
Αιχμές Τραμπ σε Μπάιντεν για τις φωτιές
Μέσω Truth Social ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του δημοκρατικού κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, τον οποίο κατηγόρησε ως «κύριο υπεύθυνο για αυτή την αληθινή καταστροφή» και υποστήριξε, χωρίς κάποιο στοιχείο, ότι όσα βιώνει η πολιτεία οφείλονται στις πολιτικές του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι χειμερινές μεγάλες πυρκαγιές είναι πολύ σπάνιες στην Καλιφόρνια. Η βάση δεδομένων για τις καταστροφές του πανεπιστημίου της Λουβαίνης δεν συμπεριλαμβάνει παρά μόλις δύο από το 2000, την «Thomas Fire» το 2017 (κατέκαψε 1.102 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και την «Gavilan Fire» το 2002, λιγότερο εκτεταμένη (23 τετραγωνικά χιλιόμετρα), που όμως προκάλεσε μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων και τραυματισμούς.
Επιστήμονες δεν παύουν να προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή κάνει πολύ συχνότερα μετεωρολογικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ακραία και θα πολλαπλασιάσει τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές.
Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Χόλιγουντ
Οι Αρχές διέταξαν χθες Τετάρτη κατοίκους της ιστορικής συνοικίας του Χόλιγουντ να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους εξαιτίας νέας πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στους λόφους της, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Hollywood Boulevard.
«Άμεση απειλή για τη ζωή. Δίνεται υποχρεωτική εντολή οι κάτοικοι να απομακρυνθούν εσπευσμένα άμεσα. Η πρόσβαση του κοινού στην περιοχή απαγορεύεται» ανέφερε το πυροσβεστικό σώμα της πόλης του Λος Άντζελες, παραθέτοντας χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει τομείς της φημισμένης συνοικίας, καρδιάς της βιομηχανίας του κινηματογράφου.






