Αύξηση του προϋπολογισμού για τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», καθώς και στροφή στο μέλλον σε προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού αντί επιδοτήσεων, προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου για τα επτά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ύψους 1 δισ. ευρώ που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο.
Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματα αυτά. Στο «Εξοικονομώ» από τις 8 Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί 40.000 αιτήσεις (οι 1.500 συμπληρωμένες), ενώ στο πρόγραμμα για συστήματα θέρμανσης και θερμοσίφωνα από τις 13 Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί 75.000 αιτήσεις, από τις οποίες (παρά το υψηλό κόστος) οι 31.000 αφορούν την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας (γι’ αυτό, όπως είπε, η αύξηση του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις αντλίες θερμότητας).
Τα ακριβή μεγέθη θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στη χώρα υπάρχουν 4,3 εκατ. κατοικίες, ενώ από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα καλύπτονται περί τις 150.000 κατοικίες. Συνεπώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για να επιδοτηθεί το σύνολο των κατοικιών.
«Θα πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε την κουλτούρα επενδύσεων στα νοικοκυριά που επλήγη λόγω της κρίσης, να αυξήσουμε τα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού και να αποφασίσει η Ε.Ε. ότι οι στόχοι θα είναι ρεαλιστικοί. Δεν πρέπει να κληθεί η Ελλάδα να διαθέσει δεκάδες δισ., που δεν έχει, σε μη αποδοτικές επενδύσεις».
Παράλληλα, προϊδέασε για μείωση των ποσοστών επιδότησης στα επόμενα προγράμματα, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», ο υπουργός τόνισε είπε ότι δεν οφείλονται στην έλλειψη των πόρων, αλλά στις διαδικασίες και στους ελέγχους που εφαρμόζονται από την Ε.Ε., παράγοντες που έχουν εξαλειφθεί στα νέα προγράμματα.