Στα ΗΑΕ ο Ζελένσκι, έτοιμη η Βρετανία να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία – Στο Παρίσι συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συζητήσει «μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα», ενώ αναμένεται σύντομα στην ευρύτερη περιοχή να συναντηθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Επίσημη επίσκεψη μαζί με την πρώτη κυρία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» ανακοίνωσε ο Ζελένσκι μέσω X, προσθέτοντας: «Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε ακόμη περισσότερους αιχμαλώτους μας σπίτι, όπως και επενδύσεις και οικονομική εταιρική σχέση, καθώς και μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικό πρόγραμμα».

Ο Β. Ζελένσκι είχε αναγγείλει περιοδεία του στα ΗΑΕ, στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία από την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο την Παρασκευή ενημέρωσε ότι δεν προγραμματίζει να έχει συνομιλίες ούτε με Ρώσους ούτε με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μόσχα και Ουάσινγκτον προετοιμάζουν τη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν, προκαλώντας αμηχανία στο Κίεβο και στην Ευρώπη, που επιδιώκουν να μην αφεθούν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο. Για τον λόγο αυτό σήμερα Δευτέρα, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συγκαλείται  στο Παρίσι άτυπη συνάντηση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα και καλύτερα για τη συλλογική τους ασφάλεια, δεδομένης της “επιτάχυνσης” γύρω από την Ουκρανία και των αμερικανικών θέσεων» ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία, παραμονή της συνάντησης Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι. Η συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει σε περιορισμένη μορφή για «πρακτικούς» λόγους, αλλά πρόκειται να διευρυνθεί, σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, ο οποίος πρόσθεσε: «Για εμάς αυτό αφορά όλους, όλοι πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε χθες Κυριακή διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναπτυχθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην Ουκρανία, αν θεωρηθεί απαραίτητο, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της Βρετανίας και της Ευρώπης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση του έργου για να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία… Αυτό σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε δικά μας στρατεύματα στο πεδίο αν είναι απαραίτητο» ανέφερε ο Στάρμερ στην εφημερίδα «Daily Telegraph», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για απόφαση που έλαβε ελαφρά τη καρδία.