Δικηγόροι – Ενστάσεις για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Σειρά ενστάσεων για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς μεταξύ άλλων «διαιωνίζει το καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας και προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων», διατυπώνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατόπιν συνεδρίασης της. Ακόμη, η Συντονιστική Επιτροπή τάσσεται κατά της εισαγωγής του θεσμού της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις και αναφέρει πως προτίθεται να εισηγηθεί την παράταση αποχής των δικηγόρων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 23.8.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«1. Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ, παρά τις όποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις του, δεν επιλύει τα προβλήματα, που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του ν. 4335/2015, διαιωνίζει το καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας και προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εμμονή της κυβέρνησης να εισάγει το θεσμό της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις. Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και στην τακτική της κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου.

Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι θα παρέμβει κατά τη διαδικασία της νομοθέτησης για την υιοθέτηση των προτάσεών της και την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της θα προχωρήσει σε στοχευμένου χαρακτήρα κινητοποιήσεις.

Είναι αδιανόητο σε μία περίοδο, όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις τραπεζών, funds , οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων από την παροχή υπηρεσιών Νομικής Βοήθειας και την αδράνεια του υπουργείου, παρά τις υποσχέσεις του για αντιμετώπιση του θέματος, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την παράταση της μη έκδοσης, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.

Η διεκδίκηση του δικηγορικού σώματος για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος, που πλήττει και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού, θα είναι διαρκής και συντεταγμένη.

3. Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την παράταση της αποχής των δικηγόρων μέχρι 30.11.2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που έχει καθοριστεί, λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, δεν έχει θεσπιστεί διά νόμου δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

4. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να παρέμβει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί εκκρεμούς αιτήσεως ακυρώσεως και αιτήσεως αναστολής της ΑΔΕΔΥ κ.λπ. κατά της αριθ. 45891/2021 απόφασης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως προς τη συμμετοχή δικηγόρων στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, υπέρ του κύρους αυτής, λαμβανομένου υπόψη του δημοσίου χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και την ανάγκη επίλυσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

Την Τρίτη 31.8.2021 συγκαλείται η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για να λάβει αποφάσεις επί των άνω θεμάτων».