Greenpeace: Πολλαπλά οφέλη για τους χρήστες και το περιβάλλον από τις αντλίες θερμότητας αντί αερίου

Συμφέρουσα επιλογή αποτελούν οι αντλίες θερμότητας σε σχέση με τη χρήση αερίου, σύμφωνα με ανάλυση της Greenpeace που συγκρίνει την αποδοτικότητα των δύο επιλογών βάσει οικονομικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, κρίνεται προτιμότερη η παροχή οικονομικής υποστήριξης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αντί της χρηματοδότησης για έργα επέκτασης του δικτύου παροχής αερίου. 

Η ανάλυση έγινε εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και αποτελεί μελέτη περίπτωσης (case study) για τον Δήμο Πατρέων, ενώ αφορά τη χρήση των δύο τεχνολογιών σε κατοικίες και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Ως συνέχεια της προσφάτως δημοσιευθείσας ανασκόπησης για τα σχέδια επέκτασης του δικτύου παροχής αερίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και αφού έχει κριθεί ότι οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις για την υγροποίηση και  την αποθήκευση αερίου είναι οικονομικώς ασύμφορες, η νέα ανάλυση αποσκοπεί στο να καταδείξει κατά πόσο είναι συμφέρουσα η βασική εναλλακτική επιλογή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αέριο για θέρμανση χώρων, νερού και μαγείρεμα.

Παρά την υψηλή αρχική δαπάνη επένδυσης που απαιτεί μία αντλία θερμότητας σε σχέση με ένα σύστημα αερίου, η οικονομική διαφορά τελικά εξισορροπείται, αφού ο χρόνος ζωής των συστημάτων και η δαπάνη λειτουργίας είναι στα ίδια επίπεδα. Όμως οι αντλίες θερμότητας απαιτούν σημαντικά μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση ενός χώρου, η οποία με βάση συντηρητικά σενάρια είναι 3,5 φορές λιγότερη από την κατανάλωση ορυκτού αερίου για θέρμανση. Αν δε οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιηθούν για όλες τις χρήσεις που είναι δυνατόν να παρέχουν (ζεστό νερό χρήσης, μαγείρεμα κ.ά.) τότε η συνολική ενεργειακή κατανάλωση μπορεί να μειωθεί κατά 21%, δηλαδή μία πολύ μεγάλη διαφορά μετά την αλλαγή μόνο ενός τεχνολογικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντλίες θερμότητας μπορούν να παράσχουν ψύξη το καλοκαίρι -κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση αερίου- και μάλιστα πολύ αποδοτικά.  Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να έχουν καλή ενημέρωση για όλα αυτά τα δεδομένα, ώστε να κάνουν τις επωφελέστερες επιλογές.

Το καταληκτικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως λόγω των ωφελειών που επιφέρει η επιλογή των αντλιών θερμότητας αξίζει να επιδοτηθεί η εγκατάστασή τους, ώστε να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο που υπάρχει για τους περισσότερους καταναλωτές, δηλαδή η μεγάλη αρχική δαπάνη.

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το κλιμα και την ενέργεια Κώστας Καλούδης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τέτοιες επιδοτήσεις θα είναι σαφώς επωφελέστερες για την κοινωνία από αυτές που σχεδιάζεται να δοθούν για τα έργα ορυκτού αερίου, ενώ μπορούν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας μάλιστα στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στα θέματα της ενέργειας. Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής για την Πάτρα έχουν γενικότερη ισχύ και πρέπει να απασχολήσουν όλους όσοι εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων για ενεργειακά θέματα. Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας έχει σαφέστατα μεγάλο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές ενέργειας, ενώ μειώνει την ανάγκη της χώρας για εισαγωγή καυσίμων. Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος από τη διάδοση και τη χρήση τους είναι επίσης μεγάλο. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να προωθηθούν και να υποστηριχθούν από το κράτος, ώστε να επιλέγονται οι νέες καθαρές τεχνολογίες  προς όφελος των πολιτών».