Nexans για GSI: «Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει έτοιμο plan B» – Η κίνηση της Κύπρου

Με σκοπό να αποτραπεί ο πλήρης εκτροχιασμός του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου που έχει αναλάβει η Κύπρος εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε χθες Πέμπτη σε έναν «ελιγμό». Υπό την πίεση της Αθήνας, των Βρυξελλών αλλά και της γαλλικής Nexans, η Λευκωσία άνοιξε τελικά τον δρόμο για τη σταδιακή χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Κύπρου, επιχειρώντας να τηρήσει τη διακρατική συμφωνία έστω και με αστερίσκους.

Ωστόσο η αναβλητικότητα της Λευκωσίας και ο κίνδυνος το έργο να βρεθεί σε τέλμα έχουν κινητοποιήσει τόσο τον ΑΔΜΗΕ όσο και τους Γάλλους κατασκευαστές του καλωδίου. Αυτό αποκάλυψε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση της Nexans, λέγοντας ότι υπάρχει plan B σε περίπτωση που ο GSI αστοχήσει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Jean Christophe Julien, αναπληρωτής CEO και CFO της Nexans, αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή -σε κάθε περίπτωση- πριν από τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ήδη έτοιμο plan B σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές: να μεταφερθεί η παραγωγή του καλωδίου σε άλλο έργο, που θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον αντίκτυπο και τον όγκο παραγωγής του GSI. «Άρα είτε με το plan A (το GSI) είτε με το plan B, θεωρούμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους του 2026» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια εκδοχή που ο ελληνικός Διαχειριστής είχε διαψεύσει προ μηνών, η οποία όμως παραμένει πάνω στο τραπέζι, όπως αποκαλύπτουν τα στελέχη της Nexans.

Όπως επισημάνθηκε, ο GSI είναι ένα κρίσιμο έργο για την οικονομική πορεία της εταιρείας για το 2026. Από την πλευρά του ο CEO της Nexans Christopher Gillangh σημείωσε στους αναλυτές ότι η εταιρεία παραμένει απολύτως προσηλωμένη στην υλοποίηση του GSI όπως έχει σχεδιαστεί: «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην παραγωγή αυτή τη στιγμή. Το έργο είναι πλήρως ενεργό. Η κατασκευή συνεχίζεται στην Aden και στη Futsu στην Ιαπωνία».

Μάλιστα, τόνισε ότι αναγνωρίζει το γεωπολιτικό πλαίσιο, αλλά ο ΑΔΜΗΕ έχει επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη δέσμευσή του. «Προς το παρόν, η έκθεσή μας είναι προστατευμένη χάρη στην προκαταβολή και το υψηλό περιθώριο κέρδους. Δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα, έχουμε plan B, αν χρειαστεί, αλλά παραμένουμε στο plan A».

Πάντως χθες, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ και Ε.Ε., η κυπριακή πλευρά ενέκρινε την ανάκτηση δαπανών ύψους 82.000.000 στη βάση των στοιχείων που υποβλήθηκαν από τον Διαχειριστή θέτοντας ως επιτρεπόμενο έσοδο προς ανάκτηση για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2025 το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών -εφόσον κλείσουν κα τα υπόλοιπα μέτωπα- αναμένεται η ΡΑΕΚ να αρχίσει τις πληρωμές του εσόδου από τον Σεπτέμβριο, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, που θα κατανεμηθεί σε τέσσερις δόσεις, ώστε να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από μια κρίσιμη προϋπόθεση: τη μεταφορά της κυριότητας του έργου στον ελληνικό Διαχειριστή Μεταφοράς, τον ΑΔΜΗΕ.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας -από τον ιδιωτικό φορέα EuroAsia Interconnector Ltd υπό την ομπρέλα του ΑΔΜΗΕ- αποτελεί προαπαιτούμενο για τη ροή των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την ένταξη του έργου στις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες του ελληνικού Διαχειριστή. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης έως τα τέλη Αυγούστου.

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης αν και το επιτρεπόμενο έσοδο έχει εγκριθεί από καιρό εκκρεμούσε η δημοσίευση σε ΦΕΚ της αντίστοιχης απόφασης της ΡΑΑΕΥ. Όπως έλεγαν χθες αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση εγκυμονεί κινδύνους για τη χρονική μετάθεση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ, αλλά και αυξήσεων στα τέλη χρήσης συστήματος που θα επωμιστούν οι Έλληνες καταναλωτές τόσο για το καλώδιο της Κύπρου όσο και για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Πηγή: newmoney.gr