Τον μέχρι πρότινος υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του και ενώ η Γαλλία βρίσκεται και πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιδίνηση.
Λίγες ώρες αφότου το Ελιζέ έκανε γνωστό ότι διάδοχος του Μπαϊρού θα είναι ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, υπέρμαχος της πολιτικής κουλτούρας Μακρόν και στενός συνεργάτης του τα προηγούμενα χρόνια, ώστε «να συμβουλευτεί τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο για την έγκριση ενός προϋπολογισμού και την αξιοποίηση των συμφωνιών που είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων τους επόμενους μήνες», στη Γαλλία σήμερα Τετάρτη αναμένονται νέες κινητοποιήσεις από το κίνημα «Αποκλείστε τα πάντα».
Στόχος του κινήματος είναι να κάνει… αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή να μπλοκάρει μεταφορές, σχολεία και όλη την καθημερινότητα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ένα κεντρικό πρόσωπο που να ηγείται της καμπάνιας.
Σε ανάρτηση στο Χ το βράδυ της Τρίτης το κίνημα κάνει λόγο για «προσβολή» και «πρόκληση» όσον αφορά την επιλογή Λεκορνί: «Δεν ανατρέψαμε τον Μπαϊρού για να δούμε αυτό το τσίρκο να συνεχίζεται! Δεν θα εγκαταλείψουμε ΤΙΠΟΤΑ μέχρι να πέσει αυτό το σάπιο σύστημα!».
🚨🔥 HONTE ABSOLUE 🔥🚨
Sébastien Lecornu nommé Premier ministre.
➡️ Une insulte de plus.
➡️ Une provocation de trop.Nous n’avons pas renversé Bayrou pour voir ce cirque continuer !
👉 DÉPUTÉS : votez IMMÉDIATEMENT la CENSURE.
👉 CITOYENS : restons debout, organisés, prêts à… pic.twitter.com/rGYFkbrHkw— Bloquons Tout ! – 10 Septembre 2025 (@bloquonstout) September 9, 2025
Σε άλλα μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προτρέπουν τους υποστηρικτές του κινήματος να μπλοκάρουν την περιφερειακή οδό του Παρισιού, τον πιο πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της Ευρώπης με 1,2 εκατομμύρια οχήματα την ημέρα, αλλά και να σαμποτάρουν την ηλεκτροδότηση σε ορισμένους σταθμούς του μετρό και των τρένων, τη στιγμή που χρήστες των κοινωνικών δικτύων προτείνουν και πιο συμβολικές δράσεις, όπως η κάλυψη ακροδεξιών εφημερίδων στα περίπτερα με αριστερές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες προβλέπουν αναταραχές σήμερα, αλλά όχι «παλιρροϊκό κύμα», σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», εκτιμώντας ότι η κινητοποίηση που διοργανώνει το κίνημα «Αποκλείστε τα πάντα» θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 100.000 συμμετέχοντες, με ισχυρή προσέλευση να αναμένεται σε προπύργια της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως οι περιοχές της Νάντης, της Ρεν και της Λιόν.
Η προβολή ως προς τη μαζικότητα της σημερινής κινητοποίησης προέκυψε με βάση τις προπαρασκευαστικές γενικές συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη Γαλλία στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση της προεδρικής θητείας Μακρόν, πάνω και από τα «Κίτρινα Γιλέκα».
Υπό αυτό το πρίσμα, οι γαλλικές Αρχές προετοιμάζονται ήδη για διαδηλώσεις και αποκλεισμούς σε αυτοκινητόδρομους και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και διυλιστήρια, τη στιγμή που ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νούνιεζ τόνισε ότι μια «εξαιρετική» ανάπτυξη σχεδόν 80.000 δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα έχει προγραμματιστεί για σήμερα και ότι οι αρχές θα «επέμβουν συστηματικά» για την άρση τυχόν αποκλεισμών.
Ως αιτία για την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων στη Γαλλία υποδεικνύεται η «ατζέντα Μπαϊρού» δηλαδή το σχέδιο του απερχόμενου πρωθυπουργού να μειώσει τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2026 κατά 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας στα μέτρα του πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής για τη χώρα και την κατάργηση επίσημων αργιών.
Το πακέτο μέτρων που εισηγήθηκε ο Μπαϊρού τον οδήγησε σε απώλεια της δεδηλωμένης την περασμένη Δευτέρα ενώ σήμερα θα παραδώσει την εξουσία στον Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο τελευταίος είχε προταθεί ήδη από πέρυσι ως δυνάμει διάδοχος του Μπαϊρού, ενώ θα πρέπει να προβεί άμεσα σε κινήσεις, με πρώτη την εκλογή του νέου υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες μέρες.
Η τελετή παράδοσης – παραλαβής, πάντως, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι και παρά το έκκρυθμο κοινωνικό κλίμα. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι ακόμη και η κυβέρνηση Λεκορνί δεν είναι βέβαιο πως θα μακροημερεύσει, όταν το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι τριχοτομημένο ανάμεσα σε δυνάμεις του Κέντρου, της άκρα Δεξιάς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση, η χαλαρή φορολόγηση των πλούσιων και η κατάργηση των δύο τραπεζικών αργιών αποτελούν τις κύριες ενστάσεις απέναντι στο πακέτο μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής που φαίνεται να χρειάζεται η Γαλλία, όταν το κόστος δανεισμού της είναι πλέον υψηλότερο από την Ιταλία.
«Μόνο η αποχώρηση του Μακρόν μπορεί να βάλει τέλος σε αυτή τη θλιβερή κωμωδία περιφρόνησης για το Κοινοβούλιο, τους ψηφοφόρους και την πολιτική ευπρέπεια» έγραψε ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν, συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός πρέβλεψε πρόωρες εκλογές. Ήδη το κόμμα της καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να διαλύσει την Κάτω Βουλή και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.





