Τη νίκη του κεμαλικού υποψήφιου Τουφάν Ερχιουρμάν έναντι του αντιπάλου του και απερχόμενου ηγέτη των Κατεχομένων στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ καταδεικνύουν τα τελικά αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».
Oπως γνωστοποίησε ο ο «πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» Μπερτάν Οζερντάγκ, ο Ερχιουρμάν έλαβε το 62,76% των ψήφων, έναντι του 35,81% του Τατάρ, με βάση την καταμέτρηση και στις 777 κάλπες στα Κατεχόμενα.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου», ο αριθμός των ατόμων που ψήφισαν έφτασε τους 141.615. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πήραν λιγότερο από 0,33%.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Τουφάν Ερχιουρμάν για την εκλογή του, ενώ σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, στο πλευρό των αδελφών Τουρκοκυπρίων, σε όλα τα μέτωπα».
Γιώργος Γεραπετρίτης: «Νέο κεφάλαιο ελπίδας»
Την εκλογή του Τουφάν Ερχιουρμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων χαιρέτισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για «νέο κεφάλαιο ελπίδας και προσδοκίας» στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Αθήνα σε απόλυτο συντονισμό με τη Λευκωσία έχει εργαστεί συστηματικά για την επαναφορά του Κυπριακού στην ατζέντα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έπειτα από χρόνια αδράνειας και δήλωσε ότι προσβλέπει στη «διευρυμένη άτυπη συνάντηση» που αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα προς την επανένωση.
«Οι διαιρέσεις δεν χωρούν στο σύγχρονο ταραγμένο διεθνές σκηνικό. Η Κύπρος θα πρέπει να δώσει το οικουμενικό μήνυμα της σύνθεσης και της ενότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι επόμενες κινήσεις του Ερχιουρμάν
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το πώς ο ίδιος ο Τουφάν Ερχιουρμάν θα κινηθεί αναφορικά με το Κυπριακό, καθώς έχει ήδη απορρίψει τη λύση των δύο κρατών -που στήριζε ο Ερσίν Τατάρ- και έχει μιλήσει για το μοντέλο της ομοσπονδίας.
Με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά έχει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο Κυπριακό -δηλαδή λύση δύο κρατών και πρόταση υιοθέτηση ψηφίσματος από την ψευδοβουλή υπέρ της λύσης δύο κρατών-, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν τις δέχεται ή αν τις απορρίπτει.
Πότε επιστρέφει στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΟΗΕ
Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει μετά τα μέσα Νοεμβρίου από πλευράς ΟΗΕ, καθώς τότε αναμένεται να επιστρέψει στη Μεγαλόνησο η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Σκοπός είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για την νέα άτυπη πολυμερή πριν το τέλος του χρόνου.
Κατά τη επίσκεψη Ολγκίν θα διαφανεί εάν διαφοροποιούνται τα πράγματα σε σχέση με προηγουμένως και εάν -σε αντίθεση με τον Τατάρ- ο Ερχιουρμάν δεν θα έχει πρόβλημα για μια κοινή συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη.
Αποχώρηση του Ερσίν Τατάρ
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ήττα του στις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, ο απερχόμενος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ εξέφρασε τον σεβασμό του στην «κρίση του ψηφοφόρου», αποδίδοντας ωστόσο το αποτέλεσμα σε μια σειρά από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε αναφορικά με την ήττα του ότι υπήρξαν «επιθέσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά» και αναφέρθηκε στο περιουσιακό ζήτημα, καθώς και σε γενικότερες ανησυχίες που -όπως είπε- επηρέασαν την ψήφο.
Ανακοίνωσε ακόμη την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματός του, υπερασπιζόμενος τα πέντε χρόνια του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.





