Σε περιδίνηση το Ιράν: Μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις επί 12 ημέρες με τουλάχιστον 45 νεκρούς

Ανεξέλεγκτο είναι πλέον ένα από τα πιο εκρηκτικά κύματα κοινωνικής αναταραχής των τελευταίων ετών στο Ιράν, όπου τις τελευταίες δώδεκα ημέρες χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν, αψηφώντας την καταστολή, σε διαδηλώσεις με αντικαθεστωτικό χαρακτήρα. Κυβερνητικά κτίρια φέρεται ότι έχουν πυρποληθεί, ενώ οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις κλιμακώνονται. Την ίδια ώρα, η χώρα έχει μείνει χωρίς ρεύμα και ίντερνετ.

Ο αριθμός των νεκρών και των συλλήψεων αυξάνεται διαρκώς, ενώ οι διαμαρτυρίες που άρχισαν στις 28 Δεκεμβρίου με αφορμή την ακρίβεια και το κόστος ζωής, μετατράπηκαν σε ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, αποτυπώνοντας το βάθος της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Πλήθος κόσμου, καθώς και οχήματα σε ένδειξη υποστήριξης, γέμισαν ένα τμήμα της τεράστιας λεωφόρου Αγιατολάχ Κασάνι, όπως έδειξαν εικόνες από την Τεχεράνη. Άλλα βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τη διαδήλωση στη λεωφόρο Κασάνι στην Τεχεράνη έδειχναν ανθρώπους να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «θάνατος στον δικτάτορα».

Περσικά τηλεοπτικά κανάλια με έδρα εκτός Ιράν και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν εικόνες από μεγάλες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Ταμπρίζ στον Βορρά και της ιερής πόλης Μασχάντ στα ανατολικά.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται να είναι οι πιο εκτεταμένες από την έναρξη του κινήματος στις 28 Δεκεμβρίου.

Ο γιος του σάχη του Ιράν, που ανατράπηκε από την επανάσταση του 1979, Ρεζά Παχλάβι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, είχε καλέσει σε μαζικές κινητοποιήσεις χθες Πέμπτη.

Σε ένα βίντεο που δεν έχει επαληθευτεί από το AFP, φαίνεται επίσης κόσμος να συρρέει σε έναν κεντρικό δρόμο στην περιοχή Βακιλάμπαντ του Μασχάντ, όπου βρίσκεται ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα του σιιτικού Ισλάμ.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο βόρειο κέντρο του Ταμπρίζ, όπου οι άνθρωποι φώναζαν «ζήτω ο Παχλάβι», και στην ιστορική κεντρική πόλη Ισφαχάν, σύμφωνα με άλλα μη επαληθευμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυστηρή προειδοποίηση Τραμπ προς την κυβέρνηση του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει προειδοποιήσει την ιρανική κυβέρνηση: «Τους έχω ενημερώσει ότι αν αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους, κάτι που έχουν την τάση να κάνουν κατά τη διάρκεια των ταραχών τους, έχουν πολλές ταραχές, αν το κάνουν, θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά».

Σε συνέντευξη που έδωσε στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Χιου Χιούιτ είπε ακόμη: «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά… Το ξέρουν και τους έχει ειπωθεί με πολύ έντονο τρόπο, ακόμα πιο έντονα από ό,τι σας λέω τώρα, ότι αν το κάνουν αυτό, θα πληρώσουν ακριβά».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του προς τον λαό του Ιράν, απάντησε: «Πρέπει να πιστεύετε σθεναρά στην ελευθερία».

Τουλάχιστον 45 οι νεκροί – Χωρίς Διαδίκτυο και τηλεφωνικές επικοινωνίες

Το Ιράν, που συγκλονίζεται εδώ και 12 ημέρες από ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνώντων, αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα, όπως έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας Netblocks, που βασίζεται σε «δεδομένα σε πραγματικό χρόνο». «Αυτό το περιστατικό ακολουθεί μια σειρά μέτρων ψηφιακής λογοκρισίας ολοένα και πιο αυστηρών, που στοχεύουν τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και εμποδίζουν το δικαίωμα του κοινού να επικοινωνήσει σε μια κρίσιμη στιγμή», γράφει το Netblocks στο X.

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οκτώ ανήλικοι, έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία. «Η καταστολή επεκτείνεται και γίνεται κάθε ημέρα βιαιότερη», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμιρί-Μογκαντάμ, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν συλληφθεί.

Από την πλευρά τους, ιρανικά ΜΜΕ και οι Αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 21 νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων, μεταξύ αυτών μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν απηύθυνε σήμερα έκκληση να επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» απέναντι στις διαδηλώσεις. «Κάθε βίαιη ή καταναγκαστική συμπεριφορά πρέπει να αποφευχθεί» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει «διάλογος» και οι Αρχές «να ακούσουν τις διεκδικήσεις του λαού».