Βουλευτικές εκλογές στις 12 Απριλίου προκηρύχθηκαν στην Ουγγαρία, την ώρα που δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, μπορεί να ηττηθεί.
Στην ηγεσία της χώρας εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, ο Όρμπαν υπολείπεται εδώ και μήνες στις ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω της οικονομικής στασιμότητας, της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις δημόσιες υπηρεσίες και των σκανδάλων που συνδέονται με την προστασία της παιδικής ηλικίας.
Ο πολιτικός σχηματισμός Tisza του Πέτερ Μαγιάρ, πρώην στελέχους του Όρμπαν που εξελίχθηκε σε σφοδρό επικριτή του, προηγείται του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού.
«Από την περασμένη άνοιξη, οι ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν σταθερό διψήφιο προβάδισμα του Tisza, γύρω στο 50%, ενώ το Fidesz κυμαίνεται γύρω στο 35%»,δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμπολτς Πεκ, αναλυτής του ουγγρικού Ινστιτούτου Iranytu, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι απομένουν ακόμα περίπου 90 ημέρες μέχρι την ψηφοφορία.
«Όρισα την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών του 2026. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Απριλίου 2026» ανακοίνωσε σήμερα μέσω Facebook ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ, επισημοποιώντας μια ημερομηνία η οποία είχε ήδη αναφερθεί.
Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει εδώ και μήνες, με τον Μαγιάρ να διατρέχει απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, ενώ ο Όρμπαν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα και έχει πολλαπλασιάσει τις υποσχέσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκτός των Fidesz και Tisza, το ακροδεξιό κόμμα «Πατρίδα Μας» έχει πιθανότητες να εκλέξει βουλευτές, ενώ όλοι οι άλλοι σχηματισμοί, μεταξύ των οποίων ο κεντροαριστερός Δημοκρατικός Συνασπισμός, βρίσκονται κάτω από το όριο του 5% που είναι απαραίτητο για να εισέλθουν στο ουγγρικό κοινοβούλιο.





