Στην αντεπίθεση πέρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης όσον αφορά τους οδηγούς ταξί και την απόφασή τους να κατέβουν σε κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση για μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1% του κλάδου και κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση από την ηγεσία του ΣΑΤΑ.
«Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2021 και προβλέπει ότι από το 2026 κάθε νέο ταξί που τίθεται σε κυκλοφορία θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων» εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο αφορά σήμερα λιγότερους από 270 ιδιοκτήτες ταξί σε σύνολο 29.000, καθώς η πλειονότητα είχε ήδη τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να εξασφαλίσει πολυετή παράταση ισχύος της άδειας.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα φέρει εξαιρέσεις για οδηγούς άνω των 62 ετών, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση αλλαγής οχήματος στο τέλος της επαγγελματικής διαδρομής τους.
Αναφερόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο, υποστήριξε ότι «λέει ψέματα και παραπληροφορεί» όταν κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή. Ο κ. Κυρανάκης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Λυμπερόπουλο ότι «δεν επιθυμεί λύση, θέλει να κάνει φασαρία, να έχει πολιτική ύπαρξη και να υπάρχει στη δημοσιότητα και ότι χρησιμοποιεί τις απεργίες για λόγους προσωπικής και πολιτικής προβολής».
Όσον αφορά τη χρήση των λεωφορειολωρίδων, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, επισημαίνοντας ότι ήδη επιτρέπεται η είσοδος ταξί αποκλειστικά για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας των δημόσιων συγκοινωνιών.
Παράλληλα, τόνισε ότι πολλές προτάσεις των οδηγών έχουν ήδη υιοθετηθεί και θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο.





