«Η εθνική στρατηγική για τη χώρα είναι να ενισχύσουμε τα μέτρα βιοασφάλειας και να κλείσουμε τον κύκλο ουσιαστικά της ευλογιάς χωρίς να καταφεύγουμε στον εμβολιασμό» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται απαραίτητα τη μη θανάτωση ζώων.
Αρχικά, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες Τρίτη και στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις περιφερειάρχες των περιοχών που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, καθώς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
«Στη σύσκεψη ξεκαθαρίσαμε ότι η εθνική στρατηγική για τη χώρα είναι να ενισχύσουμε τα μέτρα βιοασφάλειας και να κλείσουμε τον κύκλο ουσιαστικά της ευλογιάς χωρίς να καταφεύγουμε στον εμβολιασμό» σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: «Ουσιαστικά αποφασίσαμε όλοι μαζί ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα βιοασφάλειας με κάθε δυνατό τρόπο, με κάθε δυνατότητα συνδρομής-συνεισφοράς από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας, με κάθε διάθεση και δυνατότητα αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού από την πλευρά των Περιφερειών μέσω των δικών τους υπηρεσιών, των ΔΑΟΚ και βεβαίως με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, μια και βλέπουμε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίον υπάρχει η μετάδοση της νόσου είναι οι παράνομες μετακινήσεις ζώων, μετακινήσεις ανθρώπων ή οχημάτων που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό της ευλογιάς… Ο βασικός λόγος για τον οποίο υπάρχει η μετάδοση της νόσου είναι οι μετακινήσεις».
Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της ευλογιάς είναι ένα εθνικό ζήτημα για την ελληνική κτηνοτροφία και συμπλήρωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν κλείσουμε αυτόν τον κύκλο, η ελληνική κτηνοτροφία θα μπει σε μια μεγάλη διακινδύνευση και με την απομείωση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και με άλλους κινδύνους, οι οποίοι μπορεί στο μέλλον να αναδειχθούν ακριβώς γιατί η χώρα θα έχει εγκατεστημένη την ευλογιά για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς, αν είναι δυνατόν μέχρι το τέλος του χρόνου, για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια σημαντική ανασύσταση – αναδιοργάνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας».
Ανακοίνωσε δε, ότι την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός θα κάνει συνάντηση και με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, προκειμένου να παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τη συνολική αναδιοργάνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή, ανθεκτική, βιώσιμη, με πραγματική ανάπτυξη την ελληνική κτηνοτροφία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η ελληνική κτηνοτροφία δίνει μια τεράστια προστιθέμενη αξία όχι μόνο στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, αλλά και σε οικονομικά μεγέθη» τόνισε ο υπουργός.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Έχουμε στην πραγματικότητα μια εξαιρετική κατάσταση για την ίδια την ελληνική κτηνοτροφία. Πρέπει αυτή την κατάσταση να τη συντηρήσουμε και να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Αν για οποιονδήποτε λόγο μπούμε σε μια λογική εμβολιασμού, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να γνωρίζουμε τα εξής: Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι δεν θανατώνονται ζώα. Δεν ξέρω αυτό κατά πόσο είναι γνωστό ή αν το αντιλαμβάνονται κάποιοι. Ο ίδιος ο επίτροπος, που προτείνει τον εμβολιασμό, έχει ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα ότι ακόμη και αν η χώρα μπει σε εμβολιασμό, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε θανάτωση ζώων, διότι η αίσθηση η οποία υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων είναι ότι αν κάνουμε εμβολιασμό δεν θα έχουμε θανάτωση ζώων».
«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτύξουμε μέσα από σχέδια βελτίωσης, χρηματοδοτικά εργαλεία, τη δυνατότητα και ουσιαστικά μεταστροφής του μοντέλου της κτηνοτροφίας από ένα μοντέλο επιδοτούμενο σε ένα μοντέλο το οποίο θα είναι παραγωγικό και θα μπορεί πραγματικά να έχει ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα τα επόμενα χρόνια, αλλά βεβαίως και από την άλλη πλευρά θα ενισχύσουμε και θα στηρίξουμε τη συνολική ανασυγκρότηση του κτηνοτροφικού τομέα της χώρας μας» επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.





