Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της μειοψηφίας προκάλεσε η εισήγηση του Μακάριου Λαζαρίδη για τον προγραμματισμό της κατάθεσης των πορισμάτων των κομμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για συγκάλυψη, συσκότιση και «μπάζωμα» λόγω της άρνησης της ΝΔ στην κλήση μαρτύρων που σχετίζονται με την περίοδο 2019 – 2025, ενώ συνέδεσε την πρόθεση της πλειοψηφίας με τη διαβίβαση -σύμφωνα με δημοσιεύματα- νέας δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Πριν από την έναρξη της κατάθεσης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κωστή Χατζηγάκη, ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε εισαγωγικά ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 76 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 55 σχετίζονταν με την περίοδο πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, και πρότεινε έως τις 24 Φεβρουαρίου να κατατεθούν τα πορίσματα και να συζητηθούν δύο μέρες μετά.
Το θερμόμετρο στην αίθουσα ανέβηκε, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβαινε εκτός μικροφώνου και δεν επέτρεπε στον εισηγητή της ΝΔ να ολοκληρώσει, ενώ ο πρόεδρος της Εξεταστικής Ανδρέας Νικολακόπουλος προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη.
Ο διάλογος:
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Γιατί άλλαξε η σειρά;
Ανδρ. Νικολακόπουλος: Σας παρακαλώ.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν είστε στρατηγός ούτε ο Παπαδόπουλος.
Μ. Λαζαρίδης: Κ. πρόεδρε, να αναφέρεται το όνομα του δικτάτορα…
Ανδρ. Νικολακόπουλος: Μην αναφέρετε τέτοια ονόματα και μη λειτουργείτε με τέτοιους τρόπους.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τους Σπαρτιάτες έχετε «εξαπτέρυγο», εσείς είστε οι φασίζοντες.
Ανδρ. Νικολακόπουλος: Τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν το Κοινοβούλιο. Δεν σέβεστε κανέναν. Ούτε κανονισμούς ούτε τίποτα. Σεβαστείτε κάτι.
Μ. Λαζαρίδης: Αν ντρεπόταν, δεν θα ανέφερε το όνομα του δικτάτορα Παπαδόπουλου.
Ανδρ. Νικολακόπουλος: Θέλετε να ξαναπάτε στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ναι, να με δείρετε κιόλας
Εν συνεχεία, όλοι οι εισηγητές των κομμάτων της μειοψηφίας στηλίτευσαν την επιλογή της ΝΔ να «κατεβάσει ρολά» στην επιτροπή, έχοντας προηγουμένως απορρίψει τα αιτήματα για κλήτευση μαρτύρων που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση πρωταγωνιστών της υπόθεσης, όπως των Βορίδη – Βάρρα, Αυγενάκη – Σημανδράκου και Μπαμπασίδη – Τυχεροπούλου.
Ωστόσο, η συμφωνία των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που διατύπωσε ο κ. Λαζαρίδης προκάλεσε ρωγμές στο αντιπολιτευτικό μέτωπο. Ειδικότερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για «χλιαρή αντίδραση» και διερωτήθηκε: «Ανησυχούν κι άλλοι τι θα υπάρχει στη νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τους 50 βουλευτές;».
Υποστήριξε δε ότι η πρακτική της ΝΔ συνιστά «τρομακτική επιχείρηση συγκάλυψης» και υποστήριξε: «Δεν μπορεί να κλείσει αυτή η επιτροπή αν δεν ζητηθούν τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και βεβαίως αν δεν έρθει ο Κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις». Μάλιστα, κατέθεσε πρόταση για συνέχιση των εργασιών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τη στηρίξουν και να μη συμπράξουν με τη συμπολίτευση.
Η πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου ανάγκασε τους υπόλοιπους εισηγητές της μειοψηφίας να πάρουν εκ νέου τον λόγο για να διασαφηνίσουν ότι διαφωνούν με την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής. Πάρα ταύτα, η πρόταση της ΝΔ «πέρασε», όπως ήταν αναμενόμενο, κατά πλειοψηφία.





