Επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι: Τερματισμό του πολέμου σε έναν μήνα ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος

Το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατόν σε έναν μήνα, θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο και άλλες δύο πηγές που έχουν γνώση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών χθες Τετάρτη.

Όπως μετέδωσε το Axios, ο Τραμπ φέρεται ότι θέλει ειρηνευτική συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι παρά το αγκάθι του εδαφικού ανάμεσα στις δύο χώρες. Η τηλεφωνική συνομιλία είχε διάρκεια 30 λεπτά και ήταν η πρώτη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι από τότε που συναντήθηκαν στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μία ημέρα μετά την τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μία ημέρα προτού οι απεσταλμένοι του Τραμπ, οι Τζάρεντ Κούσνερ και Στιβ Γουίτκοφ, συναντηθούν με τη διαπραγματευτική ομάδα του Ζελένσκι στη Γενεύη. Οι Κούσνερ και Γουίτκοφ συμμετείχαν επίσης στην τηλεφωνική συνομιλία της Τετάρτης με τον Ζελένσκι.

Ουκρανός αξιωματούχος και άλλη μία πηγή δήλωσαν ότι ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ για όλη τη βοήθειά του και είπε ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να πείσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο.

«Ο Ζελένσκι είπε στη συνέχεια ότι ελπίζει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει φέτος, και ο Τραμπ απάντησε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και είπε ότι θα ήθελε ο πόλεμος να τελειώσει σε έναν μήνα» ανέφερε μία από τις πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι δήλωσε στο Axios ότι τα εναπομείναντα κενά στο εδαφικό ζήτημα μπορούν να γεφυρωθούν μέσω άμεσων συνομιλιών μεταξύ του ίδιου, του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι θα εργαστεί για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια τριμερής σύνοδος κορυφής, εάν η επόμενη συνάντηση μεταξύ διαπραγματευτών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου, σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.

«Αναμένουμε ότι αυτή η συνάντηση θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για να μετακινηθούν οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει αυτή τη σειρά βημάτων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν όλα τα πολύπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα και να τερματιστεί επιτέλους ο πόλεμος» έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Οι αποκαλύψεις για το τηλεφώνημα έρχονται ενώ Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται για νέο κύκλο επαφών στη Γενεύη. Οι διαπραγματεύσεις, βασισμένες στο αμερικανικό σχέδιο που αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, έχουν «κολλήσει» στα πιο δύσκολα ζητήματα, δηλαδή τα εδαφικά όπως ο έλεγχος του ανατολικού Ντονμπάς, μιας βιομηχανικής περιοχής στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο σφοδρών μαχών.

Η Ρωσία πιέζει για τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντόνετσκ της Ουκρανίας, στο Ντονμπάς, και έχει απειλήσει να την καταλάβει με τη βία εάν το Κίεβο δεν υποχωρήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η Ουκρανία απέρριψε το αίτημα και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εισβάλει ξανά.

Σημειώνεται ότι το ουκρανικό σύνταγμα απαγορεύει επίσης την παραχώρηση εδαφών…