Νεπάλ: Τουλάχιστον 20.000 κατοικίες θα πρέπει να ανοικοδομηθούν, πάνω από 1.250 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Περίπου 20.000 κατοικίες θα πρέπει να ανοικοδομηθούν στο Νεπάλ, στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική κατολίσθηση και την πλημμύρα της προηγούμενης εβδομάδας, όπως εκτίμησαν σήμερα οι Αρχές, την ώρα που διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε σήραγγες υδροηλεκτρικών σταθμών και χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Αυγούστου κατέρρευσε παγετώνας προκαλώντας κατολίσθηση και πλημμύρες στα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες κοινότητες και χωριά, αφήνοντας πίσω του μόνο λίγα σπίτια όρθια και χωρίς ζημιές.

«Οι προκαταρκτικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7.500 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν παρασυρθεί από τα νερά είτε έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια και τη λάσπη», δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Μείωσης και Διαχείρισης των Κινδύνων Καταστροφών. Ακόμη και τα σπίτια που παραμένουν όρθια δεν είναι κατοικήσιμα, όπως πρόσθεσε, ενώ οι Αρχές του Νεπάλ εκτιμούν ότι περίπου 20.000 σπίτια πρέπει να ανοικοδομηθούν.

Τουλάχιστον 1.252 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κατολίσθηση, ενώ περισσότεροι από 4.200 εξακολουθούν να αγνοούνται στο Νεπάλ. Στο Θιβέτ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν 21 νεκροί και 541 αγνοούμενοι. Οι συνολικοί θάνατοι ξεπερνούν τους 1.270. «Δεν υπάρχει νόημα να ανοικοδομηθούν τα σπίτια στις ίδιες περιοχές, καθώς έτσι οι άνθρωποι θα παραμείνουν εκτεθειμένοι στους ίδιους κίνδυνους» εξήγησε ο Ουπρέτι. Για τον λόγο αυτό, οι τοπικές Αρχές αναζητούν πιο ασφαλείς περιοχές για να μετακινηθούν οι οικισμοί.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Μπαλέντρα Σαχ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στις προσπάθειες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.

«Οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα. Δεν έχουν ταυτότητες ή διαβατήρια» σχολίασε ο Φανίντρα Πάουντελ, ανώτερος αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Εκτάκτων Καταστάσεων (NEOC).

Στο μεταξύ οι Αρχές στις πληγείσες περιοχές εργάζονται για να αποκαταστήσουν την κανονικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, δίνοντας κυρίως έμφαση στην επιστροφή των παιδιών σε αυτοσχέδια σχολεία. Μία εβδομάδα μετά την καταστροφή τουλάχιστον 22.000 παιδιά έχουν άμεση ανάγκη από ασφαλές, πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, ανέφερε η UNICEF σε ανακοίνωσή της.