Νέες παρεμβάσεις για το κόστος ανατροφής παιδιών και τη στέγη προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για την επόμενη περίοδο.
Μιλώντας σε συνέδριο μία ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης έβαλε στο επίκεντρο τη μείωση του κόστους ανατροφής των παιδιών, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για το δημογραφικό, αλλά και τη διευκόλυνση απόκτησης πρώτης κατοικίας για νέα ζευγάρια. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμη νέες κοινωνικές κατοικίες με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανακαίνιση κλειστών ακινήτων και ειδικά μέτρα στέγασης για εργαζόμενους πρώτης γραμμής.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας και την ενίσχυση μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών, συνταξιούχων και οικογενειών με παιδιά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο δημογραφικό, προαναγγέλλοντας εθνική στρατηγική δημογραφικής αναγέννησης με δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις: τη μείωση του κόστους ανατροφής του παιδιού και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
«Το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει μια εθνική στρατηγική δημογραφικής αναγέννησης με έμφαση στη μείωση του κόστους ανατροφής του παιδιού και στην καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο δεύτερος μεγάλος άξονας που περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφορά την προσιτή στέγαση, αναφερόμενος σε παρεμβάσεις που αρχίζουν από την πρώτη κατοικία και φτάνουν έως την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για διευκόλυνση της απόκτησης πρώτης κατοικίας από νέα ζευγάρια, για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κοινωνικές κατοικίες, αλλά και για ανακαίνιση κλειστών ακινήτων, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά κατοικίας.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε και σε ειδικά μέτρα για τη στέγαση εργαζομένων πρώτης γραμμής, προσθέτοντας άλλη μία κατηγορία στις ομάδες στις οποίες θα στοχεύσουν οι νέες στεγαστικές πολιτικές.





