Νορβηγία: Κηδεύεται ο βασιλιάς Χάραλντ – Ποιοι παρευρέθηκαν στην τελετή

Κηδεύεται σήμερα Τετάρτη στο Όσλο ο βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του σε ηλικία 89 ετών.

Εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών και κυβερνήσεων αναμένεται να συναντήσουν τον νέο βασιλιά Χάακον Η’ και τη νορβηγική βασιλική οικογένεια για να αποτίσουν φόρο τιμής, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Χάραλντ, ο οποίος θεωρούνταν δημοφιλής, εκσυγχρονιστική προσωπικότητα, βρισκόταν στον νορβηγικό θρόνο για 35 χρόνια.

Από το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Όσλο για να πουν το δικό τους «αντίο» στον εκλιπόντα βασιλιά. Η πομπή ακολούθησε μια διαδρομή μήκους 1,5 χιλιομέτρου από το βασιλικό παλάτι μέχρι τον καθεδρικό ναό του Όσλο. Όσοι δεν κατάφεραν να πλησιάσουν αρκετά κοντά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ολόκληρη την κηδεία σε εννέα γιγαντοοθόνες που ήταν τοποθετημένες σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης.

Μετά την κηδεία, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο φρούριο Άκερσχους για μια ιδιωτική τελετή στο μαυσωλείο. Το παραθαλάσσιο κτίσμα είναι το σημείο όπου ο βασιλιάς θα ταφεί στο Βασιλικό Μαυσωλείο κάτω από την εκκλησία του κάστρου, το οποίο δεσπόζει πάνω από την πόλη για περισσότερα από 700 χρόνια.

Ποιοι παρευρίσκονται στην κηδεία

Φόρο τιμής αποτίουν ο Παύλος Ντε Γκρες, ο οποίος ακολουθεί την πομπή. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ παρευρέθηκε στην κηδεία του Βασιλιά Χάραλντ, όπως και η πριγκίπισσα Άννα, η οποία βρίσκεται εκεί με την ιδιότητα της νονάς του νέου μονάρχη της Νορβηγίας.

Βασιλικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος εκπροσωπεί τον πατέρα του, τον βασιλιά Κάρολο, ακολουθεί το πρωτόκολλο το οποίο αναφέρει ότι ο μονάρχης συνήθως δεν πηγαίνει στην κηδεία άλλου αρχηγού κράτους.

Στην κηδεία, στο πλευρό του πρίγκιπα Γουίλιαμ, βρίσκονται η χήρα βασίλισσα Σόνια, μέλη της νορβηγικής βασιλικής οικογένειας -συμπεριλαμβανομένου του νέου Βασιλιά Χάακον Η’- καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι΄ και η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας παρέστησαν επίσης, όπως και ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τον Βασιλικό Οίκο της Ολλανδίας ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα ταξίδεψαν επίσης στο Όσλο για την κηδεία, μαζί με τη μεγαλύτερη κόρη τους, Αμαλία, πριγκίπισσα της Οράγγης, και την πρώην βασίλισσα, πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Επίσης, στην κηδεία παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, την Εσθονία, την Αλβανία, τον Καναδά, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λετονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Γεωργία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία.