Δεν θα μεταβεί στη Γλασκόβη για την COP26, την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η υπόθεση του κλίματος παραμένει προτεραιότητα για τη Ρωσία.
«Δυστυχώς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα πάει στη Γλασκόβη» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα παραστεί στη σύνοδο του G20 στην Ιταλία.
«Το πρόβλημα (της κλιματικής αλλαγής) που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη Γλασκόβη είναι ωστόσο μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής» υπογράμμισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στην COP26, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, εξετάζει το ενδεχόμενο για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.
Η εφημερίδα «Kommersant» είχε αποκαλύψει στις αρχές Οκτωβρίου ότι η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα περιβαλλοντική στρατηγική με πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Μόσχα θα στοχεύσει στη μείωση των εκπομπών της κατά σχεδόν 80% έως το 2050, κυρίως εγκαταλείποντας σταδιακά τον άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της πυρηνικής ενέργειας, μεταξύ άλλων.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα άργησαν πολύ να κάνουν την εμφάνισή τους στους λόγους των πολιτικών στη Ρωσία, μία από τις κύριες παραγωγούς υδρογονανθράκων στον κόσμο.
Ο Πούτιν υποβάθμιζε για καιρό τον ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, αλλά πρόσφατα φάνηκε να αφοσιώνεται περισσότερο στο ζήτημα αυτό, κυρίως λόγω του πολλαπλασιασμού των φυσικών καταστροφών, όπως ένα ρεκόρ πυρκαγιών, στη χώρα του.








