Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα σχόλια της Προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.
Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά, ωστόσο το μομέντουμ έχει μετριαστεί, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στην οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών φρενάρουν την ανάκαμψη στη μεταποίηση.
Η συζήτηση στην ΕΚΤ επικεντρώθηκε στο άλμα των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, εξετάζοντας αν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την κεντρική τράπεζα. “Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό“, σχολίασε η κεντρική τραπεζίτης, επιμένοντας πάντως ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα εξασθενήσει το 2022.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάσσεται σήμερα στο 1,2% (άνοδος κατά 13% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020 και ακριβώς εκεί που βρισκόντουσαν πριν ξεσπάσει η πανδημία, ενώ στο +0,4% διαμορφώνεται πλέον η απόδοση του 5ετούς με άνοδο κατά 20% όταν τον Σεπτέμβριο διαπραγματευόταν σε αρνητικά επίπεδα. Σημειώνεται πως χάρη και στο PEPP το 10ετές είχε αγγίξει ακόμα και το 0,52% ενώ το spread είχε φτάσει ακόμα και κα΄τω των 100 μ.β έναντι των 130 μ.β που βρίσκεται σήμερα…
Παρόμοιο είναι και το sell-off στα υπόλοιπα ομόλογα των ευρωπαϊκών κρατών με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να αυξάνεται κατά 10% και στο 1,085% ή τα υψηλά πέντε μηνών, του αντίστοιχου γαλλικού κινείται ανοδικά κατά 7,1 μονάδες βάσης, στο 0,26%, του πορτογαλικού κατά 17% και στο 0,477% και του αντίστοιχου ισπανικού κατά 8,2 μονάδες βάσης, στο 0,59%,
Την ίδια στιγμή, το yield στο 10ετές της Γερμανίας πλησιάζει όλο και περισσότερο τα θετικά επίπεδα καθώς διαμορφώνεται στο -0,09% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2019.