Ηχηρή η παρέμβαση της Ελισσάβετ, η οποία τελικά δεν παρέστη στην COP26

Μπορεί να μην κατάφερε να παραστεί στην COP26 για λόγους που σχετίζονται με την υγεία της, ωστόσο η βασίλισσα Ελισσάβετ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα σε ασυνήθιστα προσωπικό τόνο, στο οποίο κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Επί περισσότερο από 70 χρόνια είχα την τύχη να συναντήσω και να γνωρίσω πολλούς από τους σπουδαίους ηγέτες του κόσμου… Ελπίζω αυτή η διάσκεψη να είναι μία από εκείνες τις σπάνιες περιστάσεις όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αρθούν πάνω από τις πολιτικές της στιγμής και να επιτύχουν πραγματική πολιτική δεινότητα» ανέφερε η 95χρονη μονάρχης στο μήνυμα που προβλήθηκε στους ηγέτες κατά τη χθεσινή βραδινή δεξίωση, την οποία παρέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως σημείωσε, πολλοί ελπίζουν η κληρονομιά αυτής της συνόδου να περιγράφει τους συμμετέχοντες ως ηγέτες που δεν απώλεσαν την ευκαιρία και που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μελλοντικών γενιών: «Ότι φύγατε από αυτή τη διάσκεψη ως κοινότητα των εθνών με μια αποφασιστικότητα, μια επιθυμία και ένα σχέδιο, να αντιμετωπίσετε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να αναγνωρίσετε ότι η ώρα για λόγια έχει τώρα μετακινηθεί προς την ώρα για δράση».

Η βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρθηκε επίσης στην υπερηφάνεια που νιώθει για την αφοσίωση της οικογένειάς της σε περιβαλλοντικούς σκοπούς, αρχής γενομένης από τον εκλιπόντα σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την επικείμενη κλιματική κρίση σε ακαδημαϊκή συγκέντρωση ήδη από το 1969. «Αποτελεί πηγή μεγάλης υπερηφάνειας για μένα που ο ηγετικός ρόλος που έπαιξε ο σύζυγός μου στο να ενθαρρύνει τον κόσμο να προστατεύσει τον εύθραυστο πλανήτη μας συνεχίζει να ζει μέσω της δουλειάς του μεγαλύτερου γιου μας Καρόλου και του δικού του μεγαλύτερου γιου Γουίλιαμ. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανη για αυτούς» τόνισε στο μήνυμά της η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Κανένας δεν υποτιμά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, αλλά η Ιστορία έχει δείξει πως όταν τα έθνη συνεργάζονται σε έναν κοινό σκοπό, υπάρχει πάντα περιθώριο για ελπίδα. Εργαζόμενοι πλάι-πλάι έχουμε την ικανότητα να λύσουμε τα πιο ανυπέρβλητα προβλήματα και να θριαμβεύσουμε επί των μεγαλύτερων αντιξοοτήτων… Κανείς μας δεν θα ζήσει για πάντα. Αλλά αυτό το κάνουμε όχι για τους εαυτούς μας, μα για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και για εκείνους που θα ακολουθήσουν στα βήματά τους» κατέληξε στο μήνυμά της η βασίλισσα Ελισσάβετ.