Η Τράπεζα της Αγγλίας εκπλήσσει τις αγορές – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Εκπλήσσοντας τις αγορές, και διαψεύδοντας τους αναλυτές η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της σε ιστορικά υψηλά επιτόκια.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι η BοE θα γινόταν σήμερα η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αποφάσιζε να αυξήσει τα επιτόκια μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ψήφισε 7-2 για να διατηρήσει το τραπεζικό επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και 6-3 υπέρ της συνέχισης του υπάρχοντος προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τώρα, οι αγορές μεταθέτουν τις όποιες «ελπίδες» τους για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η στερλίνα υποχώρησε απότομα μετά την ανακοίνωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί μια συρροή κρίσιμων δεδομένων καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, ενώ η οικονομική ανάπτυξη μετριάζεται και οι συνθήκες εργασίας σφίγγουν.

«Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισερχόμενα στοιχεία, ιδιαίτερα για την αγορά εργασίας, ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις κεντρικές προβλέψεις της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής του Νοεμβρίου, θα είναι απαραίτητο τους επόμενους μήνες να αυξηθεί το τραπεζικό επιτόκιο προκειμένου να αποκατασταθεί ο πληθωρισμός του ΔΤΚ με βιώσιμο τρόπο, στον στόχο του 2%», ανέφερε η MPC στην περίληψή της την Πέμπτη.

Έκρηξη πληθωρισμού

Ο βρετανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα είναι μια σύντομη ανάπαυλα για τους καταναλωτές. Η ετήσια άνοδος 3,2% του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1997 και ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο της Τράπεζας για 2%.

Η Τράπεζα αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω σε περίπου 5% την άνοιξη του 2022 πριν υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2023, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξασθενεί και η ζήτηση για αγαθά μετριάζεται.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% τον Αύγουστο μετά από μια απροσδόκητη συρρίκνωση 0,1% τον Ιούλιο.