Ανεβάζει στροφές η ηλεκτροκίνηση σε 270 δήμους της χώρας

Την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων προκειμένου να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος παράλληλα δίνει -ενθαρρυντικά- στοιχεία για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορουν την ανάπτυξη του δικτύου Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρονικού Οχήματος (ΣΦΗΟ): «Σε 270 δήμους ήδη τρέχουν οι μελέτες και οι διαδικασίες για την προμήθεια φορτιστών και τη μελέτη χωροθέτησης των σημείων που θα τοποθετηθούν. Χρειάζονται γενναία μέτρα προς την εφαρμογή του εξηλεκτρισμού. Η ΚΕΔΕ, με την πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι παρούσα στην προώθηση της αναγκαιότητας της ηλεκτροκίνησης. Θέλουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά με την απαραίτητη παραγωγή της ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Στοίχημα είναι να φτιάξουμε ενεργειακά αυτόνομες τις πόλεις μας, βελτιώνοντας την ενεργειακή τους απόδοση. Οραματιζόμαστε πιο καθαρές, πιο βιώσιμες, πιο ήσυχες πόλεις και η ηλεκτροκίνηση μας δίνει ένα πεδίο δόξης λαμπρό».

Η ανταπόκριση των δήμων στην πρόσκληση της ΚΕΔΕ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020, ήταν πολύ υψηλή. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εκπόνηση μελέτης ΣΦΗΟ, κατατέθηκαν προτάσεις προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ. Η δράση χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται με τη συνεργασία της ΚΕ∆Ε και των δήμων με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

10.291 σημεία φόρτισης

Με αυτές τις προτάσεις, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων διεκδικούν μέσα στο 2021 τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δέκα μεγαλύτεροι δήμοι που μπορούν να χωροθετήσουν αναλογικά και τους περισσότερους ΣΦΗΟ:

ΑΘΗΝΑΙΩΝ – 664
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 325
ΠΑΤΡΕΩΝ – 214
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – 174
ΠΕΙΡΑΙΩΣ – 164
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – 163
ΒΟΛΟΥ – 144
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – 139
ΡΟΔΟΥ – 115
ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – 112

Την ανάγκη για καθολική αντιμετώπιση του θέματος της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές χωρίς αρνητικό αποτύπωμα στις πόλεις τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επεσήμανε τη μεγάλη ευκαιρία δίνεται στους πολίτες για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου οχήματος, αλλά και στους δήμους να «τρέξουν» προγράμματα μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» αλλά κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης.