Εντυπωσιακό το σκηνικό που δημιούργησε η άμπωτη

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις παραλίες της χώρας, από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη. Τα νερά της θάλασσας υποχώρησαν αρκετά μέτρα με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία να είναι ορατός ο πυθμένας!

Εξηγώντας το φαινόμενο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι εκτεταμένα φαινόμενα άμπωτης, δηλαδή απόσυρσης της θάλασσας σε διάφορες περιοχές του αιγιακού χώρου, οφείλονται κυρίως σε υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή στη διεύθυνση του ανέμου και στις καιρικές συνθήκες, αλλά επιπρόσθετα στη θέση των πλανητών, με έλξεις οι οποίες ασκούνται λόγω της θέσης.

«Τα φαινόμενα αυτά δεν θεωρούνται προσεισμικά και βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον σεισμό που έγινε στη Θεσσαλία» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε: «Επηρεάζει άμεσα η θέση των πλανητών τόσο του ηλιακού συστήματος, όσο και η θέση της Σελήνης και του Ήλιου, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη έλξη σε ορισμένα σημεία της Γης και να προκαλείται όλο αυτό το φαινόμενο της άμπωτης».

Σε κάθε περίπτωση η άμπωτη δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες και σε Ναύπλιο, Ηράκλειο Σίφνο, Σκιάθο, Άνδρο, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Κεφαλονιά κ.α., ενώ η υποχώρηση των υδάτων είναι παραπάνω από ορατή και στις παραλίες της Αττικής, ειδικά στο Καβούρι. Όσοι θέλησαν να απολαύσουν μια βόλτα στην παραλία είχαν την ευκαιρία να φτάσουν… με τα πόδια στο νησάκι που βρίσκεται κοντά στην ακτή!

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλα επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει… Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.