Έργα στο ρέμα Χελιδονούς για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων

Must read

Το πράσινο φως για τη διευθέτηση του ρέματος Χελιδονούς και την υλοποίηση ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου στα όρια του Δήμου Κηφισιάς που θα θωρακίσει την περιοχή έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εγκρίνοντας τη θετική εισήγηση του εντεταλμένου σύμβουλου Περιβάλλοντος Νίκου Παπαδάκη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση προβλέπει τη διευθέτηση 421 μέτρων με ανοιχτή διατομή και 371 μέτρων με κλειστή, από τα 792 μέτρα του ρέματος Χελιδονούς, «με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, αλλά και με ό,τι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Περιφέρειας Αττικής», όπως επισήμανε ο Ν. Παπαδάκης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η θετική εισήγηση επί της ΜΠΕ βασίστηκε στους σχετικούς όρους και επισημάνσεις που έθεσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους οποίους το έργο κρίνεται ασφαλές από τεχνικής άποψης για τους πολίτες, ενώ συμφωνεί και με τους όρους για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να επέλθουν στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είχε ταχθεί ομόφωνα υπέρ της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Αναφορικά με το έργο, επισημάνθηκε ότι για λόγους προστασίας της παρόχθιας βλάστησης και διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των ρεμάτων της περιοχής, απαγορεύεται η χωροθέτηση προσωρινών εγκαταστάσεων του έργου εντός των περιοχών κατάληψης πλημμυρικών παροχών.

Πριν από την έναρξη των εργασιών θα συνταχθεί και θα κατατεθεί Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη, στην οποία θα υποδεικνύεται ο ακριβής χώρος χωροθέτησης του εργοταξίου.

Ο εισηγητής ενημέρωσε ότι θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες οι εκτάσεις που θα αποψιλωθεί η υφιστάμενη βλάστηση, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα ακολουθήσει εκτεταμένη φύτευση. Πριν δε από οποιαδήποτε αποψίλωση, θα ενημερώνεται εγγράφως το Δασαρχείο και η εργασίες θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του και παρουσία υπαλλήλων του Δασαρχείου.

Αναφορικά με τα οικοδομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των έργων, θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, απαλλαγμένα από οργανικούς διαλύτες και άλλες ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον.

Ο κ. Παπαδάκης αναγνώρισε στην εισήγηση ότι προτεινόμενη λύση διευθέτησης από περιβαλλοντικής άποψης δεν είναι και η απολύτως επιθυμητή, όμως εξήγησε ότι ήταν η καλύτερη δυνατή για τις αντικειμενικές συνθήκες της υφιστάμενης κατάστασης για να σταματήσουν τα πλημμυρικά επεισόδια.

Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος ανέφερε και τις υπόλοιπες εναλλακτικές που εξετάστηκαν και παρουσίασε τους αντικειμενικά ανυπέρβλητους λόγους για τους οποίους απορρίφτηκαν.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article