Σημαντική -αλλά προσωρινή- η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως το 2020

Must read

Στα τρία τέταρτα των χωρών του κόσμου το 2020 παρατηρήθηκε υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια, τα οποία ευθύνονται για πολλούς πρόωρους θανάτους, παρά τη σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων που προκαλούν μόλυνση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Συνολικά το 84% των χωρών παρατήρησε μείωση του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται στα μικροσωματίδια ΡΜ25, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, που συντάχθηκε από τον τομέα έρευνας της ελβετικής εταιρείας IQAir και την Greenpeace βάσει των δεδομένων από χερσαίους σταθμούς παρατήρησης.

Η διάμετρος αυτών των μικροσωματιδίων αντιστοιχεί στο ένα τριακοστό μιας ανθρώπινης τρίχας, γεγονός που τους επιτρέπει να εισέρχονται στο αίμα των ανθρώπων μέσω των πνευμόνων, προκαλώντας άσθμα, καρκίνο στους πνεύμονες ή καρδιακές παθήσεις.

Η πλειονότητα των επτά εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο που αποδίδονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από τα μικροσωματίδια ΡΜ25 που εκλύονται από τις αμμοθύελλες, τις δασικές πυρκαγιές, τη γεωργία, τη βιομηχανία και τα ορυκτά καύσιμα.

«Σε πολλές περιοχές του κόσμου παρατηρήθηκε πρωτόγνωρη όμως προσωρινή βελτίωση στην ποιότητα του αέρα το 2020, με τους περιορισμούς λόγω της Covid-19 να προκαλούν ραγδαία πτώση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων» υπογράμμισε ο Λάουρι Μιλιβίρτα του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που συμμετείχε στην έρευνα. Η μείωση αυτή επέτρεψε να αποφευχθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Έρευνες έχουν δείξει, εξάλλου, ότι η έκθεση στη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ευαισθησία των ανθρώπων στην Covid-19 και πιθανόν ευνοεί την κυκλοφορία του ιού.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 έχει ήδη αναφερθεί σε πολλές περιφερειακές έρευνες, καθώς και το γεγονός ότι αυτή αυξήθηκε μετά την άρση ή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η νοτιοανατολική Ασία είναι η περιοχή όπου το 2020 παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές των μικροσωματιδίων ΡΜ25: στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία και στο Πακιστάν βρίσκονται οι 42 από τις 50 πιο μολυσμένες πόλεις παγκοσμίως, 49 από τις 50 αν προσθέσουμε και την Κίνα, όπου όμως στο 86% των πόλεων που εξετάστηκαν παρατηρήθηκε βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεταξύ των πρωτευουσών, το Νέο Δελχί είναι αυτό με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση (όπως και το 2019), ενώ ακολουθούν η Ντάκα, η Ουλάν Μπατόρ, η Καμπούλ και η Ντόχα. Το Ισλαμαμπάντ βρίσκεται στην 11η θέση και το Πεκίνο στην 15η.

Αντίθετα, η Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και το Ουέλινγκτον είναι οι πρωτεύουσες με τον πιο καθαρό αέρα.

Σπάνια εξαίρεση καταγράφηκε στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,7% κατά μέσο όρο τα ΡΜ25, αύξηση που αποδίδεται στις τεράστιες πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article