Δεκτή κατά πλειοψηφία η συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός – Σφορδή αντιπαράθεση στη Βουλή

Με την κυβέρνηση να επιμένει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που διασφαλίζει την οικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, και την αντιπολίτευση να τη χαρακτηρίζει «αποικιοκρατική», ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, η ΝΔ το υπερψήφισε επί της αρχής και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, πλην του ΚΙΝΑΛ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος τόσο του εισηγητή όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελου, που υποστήριξαν ότι αμνηστεύει την εταιρεία από τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε βάρος της.

«Είναι ντροπή για έναν βουλευτή να σπιλώνει την υπόληψη ενός υπουργού» απάντησε σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Σκρέκας, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αναλυτικά στην Ολομέλεια, και προσέθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εξαλείψει το ρίσκο που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο την εταιρεία.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξωδίκου της εταιρείας προς το Δημόσιο, το είχε αποστείλει την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ακριβώς το εξώδικο κάναμε τη διαπραγμάτευση και συμπεριλάβαμε στο άρθρο 11 της νέας σύμβασης τη ρήτρα περί μη άσκησης αγωγής κατά του Δημοσίου. Οι προσωρινές διαταγές και τα εξώδικα που έστειλε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατά του Ελληνικού Δημοσίου είναι εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας το ρίσκο να πληρώσει ίσως το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το ρίσκο που εσείς δημιουργήσατε με τη συμπεριφορά σας εμείς το εξαλείφουμε. Ρητά δεσμεύεται η εταιρεία ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ σε άσκηση αγωγής. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα και αυτή είναι η δική μας λογική για την άσκηση πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει, αν υπάρχει, τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου του Κράτους για τη μελέτη αξιολόγησης και την αναγνώριση όλων των απαιτήσεων της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντική σύμβαση για την επανεκκίνηση μιας μεγάλης επενδυτικής συμφωνίας», ενώ χαρακτήρισε «αποκυήματα φαντασίας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ασυλίας των διοικητικών παραβάσεων και των ποινικών αδικημάτων της εταιρείας».

«Με συγκεκριμένη και ρητή δέσμευση, το Δημόσιο απαλλάσσεται από όλες τις αξιώσεις της Ελληνικής Χρυσός, ενώ προβλέπονται ρητά ότι σε καμία περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο δεν παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωσή του ούτε η εταιρεία απαλλάσσεται από αδικήματα ποινικής φύσεως» υπογράμμισε ο κ. Χειμάρας.

Ο Σωκράτης Φάμελος υποστήριξε: «Παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του Δημοσίου στην εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει τη χώρα ως αποικία, ενώ δεν μπορεί ούτε στο μέλλον να γίνει καμία τροποποίηση στη σύμβαση. Αντίθετα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με τη πολιτική της ακολούθησε πλήρως την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, η ΝΔ θέλει να δεσμεύσει και τις επόμενες κυβερνήσεις με μια συμφωνία που έχει σοβαρά αντισυνταγματικά προβλήματα, με υπουργούς-ατζέντηδες της εταιρείας, οι οποίοι τελούν πράξεις απιστίας κατά του Δημοσίου και παράβασης καθήκοντος».

«Δίνετε γη και ύδωρ στη εταιρεία χωρίς καμία δέσμευσή της. Το μόνο που δεσμεύετε είναι το ελληνικό Δημόσιο απέναντι σε αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ σε βάρος της εταιρείας για σωρεία παραβάσεων. Παραχωρεί η Ελλάδα μία αποκλειστική οικονομική ζώνη σε μια εταιρεία χωρίς να έχει το Δημόσιο οικονομικά συμφέροντα και κυρίως χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ερήμην της Βουλής που δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Προειδοποιούμε ότι πρόκειται για παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βάρος του Δημοσίου και είμαστε αποφασισμένοι να καταρρίψουμε αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία» τόνισε ο κ. Φάμελος.

«Από πότε ένα έωλο εξώδικο αποτελεί βάσιμη θεμελιώδη απαίτηση της εταιρίας, η οποία παραβίασε θεμελιώδεις κανόνες; Γιατί τη νομιμοποιείτε. Ήταν βάσιμη η απαίτησή της και ήρθατε να σώσετε το Δημόσιο από τι; Εδώ εδράζεται η απιστία. Και είναι ομολογία ενοχής αυτό που κάνετε» κατέληξε ο κ. Φάμελος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκρέκα, που απάντησε στον κ. Φάμελο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ρίσκο προκύπτει από μια αξίωση της εταιρείας κατά του Δημοσίου που εσείς τρία χρόνια δεν κάνατε τίποτα. Εμείς δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε να φτάσει ποτέ σε τέτοιο επίπεδο και αποτρέπουμε οποιοδήποτε κίνδυνο αυτή η εταιρεία να εγείρει οποιαδήποτε αξίωση εναντίον του Δημοσίου. Εσείς όμως θέλετε να αποσύρουμε αυτό το άρθρο από τη συμφωνία».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης έκανε λόγο για «ετεροβαρή σύμβαση υπέρ της εταιρείας που δεν επιτρέπει τίποτα να διορθωθεί, την οποία υπέγραψε μόνη της και χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Είναι μια προβληματική συμφωνία με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, την οποία δεν μπορούμε ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να την τροποποιήσουμε. Δεν μιλάμε αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας ή αν είναι επωφελής υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου, που εμείς πάντως δεν βλέπουμε, γιατί δεν διεκδικεί αποζημιώσεις τις οποίες έχει επιβάλει αμετάκλητα το ΣτΕ. Μιλάμε για μια σύμβαση που όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για αποζημιώσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία, δεν διασφαλίζει ούτε νέες ούτε υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αντίθετα παραφυλά ο κίνδυνος να χαθούν και θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς, και βάζει αστερίσκους ανοίγοντας παράθυρα διαφυγής των ευθυνών της εταιρείας» υποστήριξε ο κ. Αρβανιτίδης.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τροπολογία του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται στο 40% το ποσοστό των μεταλλευτικών τελών που λαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατηγόρησε τον υπουργό ότι «εξακολουθεί να κάνει ότι δεν ακούει τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα σύμβαση και καταφεύγει σε ψεύτικους ισχυρισμούς». «Η συζήτηση που γίνεται είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, γιατί μετά την υπογραφή της σύμβασης από τη κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τροποποίησής της» ανέφερε ο κ. Δελής και προσέθεσε: «Η Ελληνικός Χρυσός απαλλάσσεται πλήρως και ξεπλένεται αναδρομικά για πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν αλλά και που θα συμβούν στο μέλλον. Ωστόσο, ο υπουργός εστίασε μόνο στις απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις της εταιρείας αποσιωπώντας σειρά παραβιάσεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη».

Ακόμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε: «Δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση τής εταιρείας για οποιαδήποτε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας ούτε και καμία εγγύηση για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ στο θέμα της εντοπιότητας και των προμηθευτών μόνο ευχολόγια υπάρχουν».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος έκανε λόγο για «κατάπτυστη συμφωνία χωρίς καμία δικλίδα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και της προστασίας του περιβάλλοντος». Μίλησε ακόμα για «υπερβολικά χαριστικές ρυθμίσεις», «απαράδεκτη παράταση χρονική διάρκεια της σύμβασης, χωρίς δυνατότητα αναθεώρησης των όρων».

«Καμία δέσμευση δεν υπάρχει, για τις θέσεις εργασίας, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ή τυχόν παρανομίες της εταιρείας αλλά μόνο δεσμεύσεις του Δημοσίου για πρόσβασή της ακόμα και σε όλες τις δημόσιες εταιρείες χωρίς κόστος. Δεν υπάρχει πιο αποικιοκρατική σύμβαση. Καμία εγγύηση της εταιρείας, μόνο δεσμεύσεις του Ελληνικού Δημοσίου και παραίτηση της άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Της δίνετε μια λευκή επιταγή να διαχειρίζεται τα εργασιακά και περιβαλλοντικά δικαιώματα όπως την συμφέρει, απαλλάσσοντάς την εντελώς από αποζημιώσεις» υποστήριξε ο κ. Βιλιάρδος.

Έντονα επικριτικός ήταν και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. «Δεν είναι πλέον πολιτικό το ζήτημα. Δεν αφορά αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει η εξόρυξη. Το ζήτημα είναι καθαρά ποινικό, είναι καθαρά παράβαση καθήκοντος και απιστία για μια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, μια συμφωνία παλιάς κοπής που πάει αιώνες πίσω. Το κράτος θα ζει και θα αναπνέει για αυτή την αποικιοκρατική σύμβαση, η οποία θα καταπέσει ως παράνομη» ανέφερε ο κ. Αρσένης ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δίνετε σε μια εταιρεία τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει, ελεύθερα και χωρίς καμία δέσμευση αποκατάστασης ούτε ακόμα και των περιβαλλοντικών συνεπειών. Είναι μια σύμβαση που ακόμα και η λέξη “αποικιοκρατική” υποτιμάται, την οποία υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπώντας την εταιρεία και όχι τα συμφέροντα του Δημοσίου. Δεν έχει ούτε έναν όρο που δυνητικά θα μπορούσε να ενοχλήσει την εταιρεία».