Έρευνα της ΕΕ για καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ

Έρευνα για αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ στον τομέα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα άρχισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας λιανικής και χονδρικής στην Ελλάδα -που ανήκει κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο- ελέγχει όλους τους λιγνιτικους και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και ορισμένους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δραστηριοποιείται επίσης στον ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών λιανικής και των επιχειρήσεων, όπου το μερίδιο αγοράς της εξακολουθεί να υπερβαίνει τα δύο τρίτα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το ότι η ΔΕΗ με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολη προσφορών ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολης προσφορών, που εμποδίζουντην ικανότητα των ανταγωνιστών της να σημμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνιστά επιθετική πρακτική αποκλεισμού, η οποία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρο 102 της Συνθήκης), τονίζει η Κομισιόν.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι η παρούσα έρευνα δεν σχετίζεται με την υπόθεση που αφορά τα προνομιακά δικαιώματα πρόσβασης στον λιγνίτη που χορήγησε το ελληνικό κράτος στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της ενημέρωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε επίσημη διαδικασία για τη διερεύνηση των δροστηριοτήτων της στο παρελθόν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τονίζει η ανακοίνωση, η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για την Επιχείρηση και είναι σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική της. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Παράλληλα, η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων.