Ωκεανοί: Βασικός ρυθμιστής του καιρού και του κλίματος

Must read

Οι ωκεανοί, το κλίμα και ο καιρός ήταν το κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας και στο πλαίσιο αυτό το εργαστήριο Φυσικής Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με το εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη διαδικτυακή εκδήλωση ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου, «η θεματική του φετινού εορτασμού, αναδεικνύει τη σημασία την οποία αποδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας στους ωκεανούς, αφού, όταν συζητάμε για καιρό και κλίμα, όλοι μας συνήθως θεωρούμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, αλλά αγνοώντας τους ωκεανούς αφήνουμε εκτός ένα μεγάλο μέρος του αντικειμένου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της υδρογείου, αποτελώντας βασικό ρυθμιστή του καιρού, του κλίματος και της αλλαγής του, ενώ παράλληλα είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στην παγκόσμια οικονομία, αφού το 90% του εμπορίου παγκοσμίως διακινείται διά θαλάσσης, ενώ το 40% του πληθυσμού παγκοσμίως κατοικεί σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές».

Απαντώντας ο Αθανάσιος Αργυρίου στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν ωκεανοί επηρεάζουν και κατά πόσο το κλίμα και τον καιρό στη χώρα μας, σημείωσε: «Οι θερμοδυναμικές και χημικές παράμετροι των ωκεανών επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα. Δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί η επίδρασή τους ανά χώρα. Το κλίμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, αποτελεί μέρος του παγκοσμίου κλίματος. Όταν το δεύτερο διαταράσσεται, διαταράσσονται και οι κλιματικές συνθήκες στις διάφορες περιοχές, όχι με τον ίδιο, κατ’ ανάγκην τρόπο».

Επίσης, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, «οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες αλλά και ερευνητές παρακολουθούν πλέον συστηματικά τους ωκεανούς και τις αλλαγές τους και παράλληλα δημιουργούν μαθηματικά πρότυπα της αλληλεπίδρασής τους με την ατμόσφαιρα».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Αθανάσιος Αργυρίου, «παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, ξεκινώντας από την εξειδικευμένη πρόγνωση καιρού για τις θάλασσες και την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και στη ζωή σε παράκτιες περιοχές, μέχρι τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε: «Οι αυξανόμενες επιπτώσεις της καθιστούν την παρατήρηση των ωκεανών, την έρευνα και την ανάπτυξη των συναφών υπηρεσιών, επιτακτικότερη από ποτέ».

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Αργυρίου, «η παρακολούθηση των ωκεανών είναι επιτακτική, δεδομένου ότι τα στοιχεία των ωκεανών, όπως θερμοκρασία επιφανείας, αλλά και σε βάθος, διαλελυμένα αέρια, αλατότητα κ.λπ. υπεισέρχονται ως παράμετροι στα μαθηματικά πρότυπα καιρού και κλίματος».

Παράλληλα, μιλώντας στην εκδήλωση, ο καθηγητής σημείωσε: «Η σημασία την οποία αποδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας στους ωκεανούς σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την Επιστήμη των Ωκεανών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

«Αυτή η δεκαετία έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της επιστήμης των ωκεανών -μέσω καινοτόμων ιδεών- ως βάση υποστήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, ως η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, τον καιρό και το νερό, δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να ενισχύσει δράσεις που έχουν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση της αλληλένδετης σχέσης ωκεανού-καιρού-κλίματος. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα θα βοηθήσει τα κράτη να προφυλάξουν ζωές και περιουσίες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, και να διατηρήσουν βιώσιμη οικονομία».

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article