Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση της Ιαπωνίας να απορρίψει στη θάλασσα το νερό της Φουκουσίμα

Must read

Με εξαιρετικά έντονο τρόπο επέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας την απόφαση ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει σταδιακά στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα αφού υποβληθεί σε επεξεργασία, χαρακτηρίζοντάς τη «εξαιρετικά ανεύθυνη».

«Είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών» τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι το Τόκιο οφείλει να μην προχωρήσει στην απόρριψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Κινέζο διπλωμάτη, η χώρα του επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να απορρίψει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή Κόιτσι Αϊμπόσι για εξηγήσεις μετά τη συγκεκριμένη απόφαση που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, στην οποία εναντιώνονταν εξαρχής και οι εργαζόμενοι στην αλιεία στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου επτά χρόνια διεξάγεται διάλογος για το πώς θα διαχειριστούν οι Αρχές τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, το οποίο προέρχεται από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article