Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πιο σταθερά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου

Must read

Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου είναι πλέον «πιο σταθερά», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση το 2021 εν μέσω πιο ενθαρρυντικών οικονομικών προοπτικών.

«Τα θεμελιώδη στοιχεία μοιάζουν σαφώς πιο σταθερά» έναν χρόνο μετά τη βουτιά στην αγορά πετρελαίου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης της Covid-19, ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του. Ο οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα την αύξηση της ζήτησης για φέτος.

Ύστερα από μια ιστορική πτώση πέρυσι, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 96,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Λόγω της έλλειψης της ζήτησης κυρίως για μετακινήσεις, οι τιμές του πετρελαίου κατακρημνίστηκαν στην αρχή της κρίσης, πριν ανακάμψουν σταδιακά με τη μερική επανέναρξη των δραστηριοτήτων και χάρη στις καλύτερες προοπτικές. Το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω από τα 60 δολάρια.

«Οι τιμές θα μπορούσαν να ξαναβρεθούν υπό πίεση τους επόμενους μήνες, ενώ η παγκόσμια προσφορά αναμένεται να αυξηθεί και η αγορά να μετατοπιστεί από μια κατάσταση ελλείμματος σε κατάσταση ισορροπίας» προέβλεψε ο IEA.

Με πιο αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές και την πρόοδο των εμβολιασμών, τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, ουσιαστικά θα παράγουν περισσότερο αργό.

Ωστόσο, ακόμα και αν ληφθεί υπ’ όψιν αυτή η αύξηση, «μπορεί να χρειαστεί περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πρόσθετης παραγωγής για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ζήτησης» το δεύτερο εξάμηνο, εκτίμησε ο IEA.

Ο Οργανισμός, που συμβουλεύει ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή πολιτική τους, δεν φοβάται πάντως ότι θα υπάρξει κρίση προσφοράς. Ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα έχουν διαθέσιμη επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα 6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, χωρίς να υπολογίζονται τα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως ιρανικού αργού που αυτή τη στιγμή έχει μπλοκαριστεί από τις κυρώσεις.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article