Οι ΗΠΑ υπόσχονται να ηγηθούν στο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, διαφορετικά «δεν θα μείνουν και πολλά από τον πλανήτη μας» αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δίνοντας την υπόσχεση να ασκήσει πίεση ώστε όλες οι χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα.

Εν όψει της διαδικτυακής συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή που διοργανώνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν θα δώσει ομιλία σήμερα για να στείλει το μήνυμα της επιστροφής της Ουάσινγκτον στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα μετά την αποδέσμευση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν η Αμερική δεν καθοδηγήσει τον κόσμο στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, δεν θα μείνουν και πολλά από τον πλανήτη μας» αναμένεται να δηλώσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που διανεμήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

«Αν το επιτύχουμε, θα αξιοποιήσουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και γενιές ολόκληρες να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Θα οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη, πιο υγιή και πιο βιώσιμη κοινωνία και θα προστατεύσουμε αυτόν τον όμορφο πλανήτη» αναμένεται να προσθέσει.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα κοινή δήλωση με τον κύριο στρατηγικό αντίπαλό τους, την Κίνα, που υπόσχεται να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρεται επίσης στον ανταγωνισμό: «Επί του παρόντος, έχουμε καθυστερήσει. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, μπαταριών, ηλεκτρικών οχημάτων. Κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αν δεν προλάβουμε να καλύψουμε αυτή την καθυστέρηση, η Αμερική θα χάσει την ευκαιρία να διαμορφώσει το μέλλον του κλίματος με τρόπο σύμφωνο προς τα συμφέροντα και τις αξίες μας και θα χάσουμε αμέτρητες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς».

Σε αυτόν τον αγώνα, ο Άντονι Μπλίνκεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στις χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον άνθρακα: «Οι διπλωμάτες μας θα αμφισβητήσουν τις πρακτικές των χωρών των οποίων η δράση -ή η αδράνεια- μας φρενάρουν. Όταν χώρες συνεχίζουν να εξαρτώνται από τον άνθρακα για ένα σημαντικό μέρος της ενέργειάς τους ή να επενδύουν σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα ή επιτρέπουν τη μαζική αποψίλωση των δασών, θα ακούσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας πόσο επιβλαβείς είναι αυτές οι ενέργειες».

Η Κίνα, η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως, κατέχει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση άνθρακα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά το θέμα είναι επίσης ευαίσθητο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο τέως πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είχε αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είχε καθιερωθεί ως υπερασπιστής των παραγωγών άνθρακα.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Αξίζε να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό συμβούλου για το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, λίγες μέρες πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται με πρωτοβουλία Μπάιντεν.

Ο σύμβουλος θα επιβλέπει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η θέση θα δοθεί στον Τζον Μόρτον, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

«Η κλιματική αλλαγή απαιτεί τεράστιες επενδύσεις από τη βιομηχανία και την κυβέρνηση, καθώς και δράσεις για τη μέτρηση και την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η χρηματοδότηση και τα οικονομικά κίνητρα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στη χώρα και στο εξωτερικό, και στην παροχή κεφαλαίων για τη δημιουργία ευκαιριών που θα επιτρέψουν τη μεταμόρφωση της οικονομίας».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής για το κλίμα, που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και στην οποία θα μετάσχουν διαδικτυακά την Πέμπτη και την Παρασκευή 40 παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.