Για αδιαφορία απένταντι στο περιβάλλον κατηγόρησε τους μεγάλους ηγέτες η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Για αδιαφορία σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατηγόρησε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ, προειδοποιώντας τους ότι οι επόμενες γενιές θα τους κρίνουν.

«Για πόσο χρόνο, πιστεύετε, ότι θα μπορείτε να συνεχίσετε να αγνοείτε την κλιματική αλλαγή (…) χωρίς να λογοδοτείτε;» είπε η Τούνμπεργκ, σε παρέμβασή της μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον μιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα που οργανώνει η Ουάσιγκτον.

Σε μια ομιλία σε αυστηρό και επικριτικό τόνο, η 18χρονη υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 προβλέπει τη διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου, εάν είναι δυνατόν στους 1,5 βαθμούς κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή: «Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει στον δημόσιο διάλογο σήμερα. Και σίγουρα, καθώς ο διάλογος δεν υφίσταται και το επίπεδο της ευαισθητοποίησης είναι γελοιωδώς χαμηλό, συμβάλλετε ατιμωρητί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τώρα και στο μέλλον».

«Τη γλιτώσατε σήμερα, όμως αργά ή γρήγορα, οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν όλα όσα έχετε κάνει» προειδοποίησε η Σουηδέζα ακτιβίστρια και πρόσθεσε: «Έχετε ακόμη χρόνο να κάνετε ό,τι πρέπει και να προστατεύσετε την κληρονομιά σας προς τους απογόνους σας ειλικρινά, όμως αυτό το παράθυρο θα κλείσει σύντομα. Εμείς, οι νέοι, είμαστε εκείνοι που θα μιλάμε για εσάς στα βιβλία της Ιστορίας. Είμαστε εμείς που θα επιλέξουμε πώς θα σας θυμόμαστε. Κάντε τις σωστές επιλογές».