Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζεςη Moody’s – Θετικό το outlook – Πώς καταγράφει τις εξελίξεις σε κάθε τράπεζα

Η Moody’s αναβάθμισε τη Δευτέρα τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Αlpha Bank και της Πειραιώς.

Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Αlpha Bank  σε Β2 από Caa1 και της Πειραιώς σε B3 από Caa2.

Το οutlook και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικό.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (Counterparty Risk Assessments – CRA) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Αlpha Bank σε Ba3 από B1 και της Πειραιώς σε B1 από B2.

Επίσης, η Moody’s αναβάθμισε τη βασική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha Bank και της Eurobank σε Β3 από Caa1, και της Πειραιώς σε Caa1 από Caa2.

Επιπρόσθετα, η αναβάθμισε αντανακλά τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους και σε αυτές που θα προχωρήσουν οι τράπεζες ως το 2025 για να δημιουργήσουν «μαξιλάρια» προληπτικών κεφαλαίων, τα οποία υπαγορεύει η οδηγία MREL.

Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν δημιουργία νέων προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας.

Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού οφείλεται κυρίως στην μεγάλη τιτλοποίηση των 5,7 δισ. ευρώ με την ονομασία Frontier. Επισημαίνει παράλληλα ο οίκος ότι έλαβε υπόψη την προσδοκία ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί σε περίπου 6% μέχρι τα τέλη του 2022, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων, και της χορήγησης νέων δανείων σε ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικά περιβάλλον.

Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κερδοφορία που ήδη ανακάμπτει τα τελευταία τρίμηνα.

Επισημαίνει τέλος την «άνετη κεφαλαιακή θέση» με τον δείκτη CET1 στο 16%. Αναμένει τόνωση κατά 170 μονάδες βάσης μόλις ολοκληρωθεί επίσημα το Frontier και πωλήθεί η Εθνική Ασφαλιστική.

Για την Eurobank επισημαίνει την ισχυρή οικονομική απόδοση και την κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού με προοπτική μείωσης των NPEs στο 7,3% μέχρι το τέλος του έτους. Ο όμιλος κατάφερε να πετύχει μια ικανοποιητική 7,7% ετησιοποιημένη απόδοση στο ενσώματο book value με βάση στοιχεία Ιουνίου 2021 έναντι 6% ένα χρόνο νωρίτερα. Το θετικό outlook αντανακλά το περιθώριο περαιτέρω βελτιώσεων στην κερδοφορία αλλά και συνολικά στην οικονομική απόδοση.

Ο δείκτης NPEs της Alpha Bank αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 13% έως τα τέλη του έτους εξαιτίας νέων τιτλοποιήσεων, επισημαίνει η Moody’s. Επισημαίνει τη στόχευση του ομίλου να περιορίσει τον συγκεκριμένο δείκτη στο 2% έως τα τέλη του 2024. Η κάλυψη μέσω προβλέψεων έφτανα το 54% τον Ιούνιο έναντι 44% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το κόστος κινδύνου (cost of risk) περιορίστηκε σε 87 μονάδες βάσης.

Αναφέρεται στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ αλλά και στην άντληση 500 εκατ. ευρώ με senior ομόλογο.

Σε ότι αφορά την Πειραιώς λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό σε συνδιασμό με τον νέο δανεισμό που θα στηρίξει την κερδοφορία. Το σχέδιο Sunrise μείωσε τα NPEs στα 9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο από 22,4 δισ. το Δεκέμβριο του 2020. Ο οίκος βλέπει πιθανότητα για περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικού το 2022 μέσω συναλλαγών που θα έχουν στόχο τα κόκκινα δάνεια να υποχωρήσουν περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ με τον δείκτη περίπου στο 9%.