Στο Σύνταγμα αύριο η κινητοποίηση για το κλίμα στο πλαίσιο του Fridays for Future

Στην κινητοποίηση για την προστασία του κλίματος που προγραμματίζεται για αύριο στις 17.00 στο Σύνταγμα -όσον αφορά την Ελλάδα-, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του κινήματος νέων Fridays for Future, καλεί η «Συμμαχία για το Κλίμα», μία συνεργασία ενός συνόλου οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.).

Η σχετική ανακοίνωση της «Συμμαχίας»

«Όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2021, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις άγριες πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία, μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 δημιούργησε μια κάποια προσδοκία ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν φιλόδοξα προγράμματα για να σταματήσουμε την κατάρρευση του κλίματος και να προωθήσουμε σοβαρές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επανασταθεροποίησή του.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο, ο πολιτισμός μας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι θα βρεθούμε στο όριο του +1,5 °C στο εγγύς μέλλον, η πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό πλέον κίνδυνο. Ζούμε μια κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης, ενώ οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κρατών αφήνουν ανοιχτή την προοπτική ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα σε λίγες δεκαετίες κατά 2,6 °C.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος της κλιματικής κρίσης θα ανέρχεται σύντομα στο διπλάσιο αυτού που προκλήθηκε από την πανδημία. Μπαλώματα και μετάθεση της ανάληψης δράσης στο μέλλον προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, όχι μόνο στο κλίμα αλλά και στην οικονομία. Το βιώσαμε και ως χώρα με το οικονομικό κόστος της καταστροφής που προκλήθηκε μέσα σε έναν χρόνο να ξεπερνάει τα 1-2 δισ.

Πριν να είναι αργά, κάθε χώρα και κάθε ένας/μία πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό πρότυπο, την οικονομία, τον τρόπο ζωής, τις πόλεις, τα κτίρια, τις μεταφορές ώστε να μην προκαλούν την απορρύθμιση του κλίματος. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τρόπο, όμως, που δεν αφήνει κανένα και καμία πίσω. Οι αλλαγές αυτές οφείλουν να προωθούν την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η “Συμμαχία για το Κλίμα”, μία συνεργασία ενός συνόλου οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.), στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 17.00.

Προσκαλούμε όλες και όλους που θέλουν να συμμετάσχουν δια ζώσης να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας για μία ασφαλή και ειρηνική πορεία για το κλίμα.

Οι οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα που στηρίζουν τη μαθητική κινητοποίηση:

  • Αειφόρουμ
  • ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
  • Άνεμος Ανανέωσης
  • Γιατροί του Κόσμου
  • Ελληνικη Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
  • Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
  • Οικολογική Κίνηση Πάτρας
  • ActionAid
  • Ethelon
  • Greenpeace Greece
  • Friends of Monde
  • MEDASSET
  • SCI Hellas – Κίνηση Εθελοντών
  • WWF Ελλάς»