Μεταρρυθμίσεις υπέρ του κλίματος ζητούν από τη νέα κυβέρνηση μεγάλες γερμανικές εταιρείες

Must read

Περίπου 70 μεγάλες γερμανικές εταιρείες απευθύνουν έκκληση στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας να υλοποιήσει φιλόδοξες πολιτικές για το περιβάλλον, ώστε η Γερμανία να ικανοποιήσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το κλίμα.

Σύμφωνα με το Associated Press, με ανοιχτή επιστολή τους 69 εταιρείες τονίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να βάλει τη Γερμανία σε ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο μονοπάτι για το κλίμα, με ένα σχέδιο που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στις 100 ημέρες της νέας διακυβέρνησης.

Μεταξύ των εταιρειών που υπογράφουν τη συγκεκριμένη επιστολή, είναι οι Bayer, ThyssenKrupp και Puma.

«Η προστασία του κλίματος υπήρξε το αποφασιστικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών και τα κόμματα οφείλουν να τη θέσουν στην κορυφή της ατζέντας τους κατά τη δημιουργία της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης» δήλωσε ο Μίχαελ Ότο, πρόεδρος της εταιρείας ταχυδρομικών παραγγελιών Otto Group και επικεφαλής του Ιδρύματος «2 Degrees», το οποίο και διοργάνωσε τη σύνταξη της συγκεκριμένης επιστολής.

Η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμοί Φαρενάιτ) -στην ιδανική περίπτωση όχι πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου- έως το τέλος του αιώνα αποτελεί βασικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Νωρίτερα φέτος η κυβέρνηση της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είχε υιοθετήσει ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρα στο απόλυτο μηδέν έως το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με προγενέστερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Ωστόσο, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Γερμανία υστερεί έναντι των φιλοδοξιών της για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι προβλέψεις για τις εκπομπές του 2021 κατέδειξαν μια απότομη ανάκαμψη μετά την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι υπογράφοντες, οι οποίοι έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1 τρισ. ευρώ (περίπου 1,16 τρισ. δολάρια) και απασχολούν πάνω από 5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, επιθυμούν η επόμενη κυβέρνηση να στηρίξει την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να θεσπίσει μια φιλική προς το κλίμα μεταρρύθμιση. Ειδικότερα, η εν λόγω μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει ένα ενισχυμένο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα για την πρόληψη των επενδύσεων σε βιομηχανίες που καταναλώνουν ενέργεια και πηγαίνουν στο εξωτερικό.

Επισημαίνοντας την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη της Σκωτίας και τη γερμανική προεδρία της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) το 2022, οι εταιρείες είπαν ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει επίσης να εργαστεί για να καθορίσει διεθνή πρότυπα για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ουδέτερα κλιματικά προϊόντα.

«Ως επιχειρήσεις, είμαστε έτοιμες να εκπληρώσουμε τον κεντρικό ρόλο μας στην κλιματική δράση. Καλούμε τη νέα γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει τον μετασχηματισμό προς την κλιματική ουδετερότητα ως το κεντρικό οικονομικό σχέδιο της επερχόμενης νομοθετικής περιόδου» τονίζεται στην ίδια επιστολή.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές αμφισβήτησαν πόσο σοβαροί είναι μερικοί από τους υπογράφοντες σχετικά με την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. «Επιθυμούν φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα, αρκεί αυτά να μην μπουν στο διάβα των κερδών τους» δήλωσε ο Πασκόε Σαμπίντο, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Επιχειρήσεων, το οποίο διερευνά τις επιχειρηματικές πιέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest article