Κλιματική αλλαγή: Δείκτες και δεδομένα που «ξεκλειδώνουν» χρηματοδότηση για μεγάλες εταιρείες

Επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ζητούν από 10.000 και πλέον εταιρείες να κοινοποιούν ετήσια δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους, σύμφωνα με το Reuters. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων, τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τα υδατικά αποθέματα χρησιμοποιούνται πλέον ως δείκτες προκειμένου να αξιολογούν οι επενδυτές τις αποδόσεις επιχειρήσεων.

Στην περσινή Σύνοδο της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή, η Οικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο- θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους με στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

Όμως, παρόλο που πολλές εταιρείες δεσμεύονται για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, πολλές αρνούνται έως σήμερα να κοινοποιούν δεδομένα στη μη κερδοσκοπική πλατφόρμα CDP.

Η πλατφόρμα έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από 13.000 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 64% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί μετά την προσχώρηση ακόμα 680 οικονομικών ιδρυμάτων στην πρωτοβουλία επενδυτών για τη δημοσιοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων. Στην ομάδα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία έστειλε για πρώτη φορά επιστολές στους επικεφαλής χιλιάδων επιχειρήσεων το 2020 και τώρα επαναφέρει το αίτημα με επιστολές σε 10.000 εταιρείες.

«Αν και πολλές εταιρείες κοινοποιούν δεδομένα, θέτουν στόχους και λαμβάνουν μέτρα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους και τις αλυσίδες αξίας, υπάρχει ακόμη ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέρος της αγοράς που δεν έχει κάνει τα πρώτα βήματα» δήλωσε ο Πολ Σίμπσον, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής CDP και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες αυτές χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη».