Δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκό, ο οποίος παράλληλα κάλεσε χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο Κίεβο να το πράξουν ώστε «η στάση της Ουκρανίας να γίνει πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι απαιτείται ακόμη σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ώστε να υπάρξει η βάση για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.
«Παραμένει μεγάλο χάσμα» στις συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολάβήσει για ένα τέλος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ότι, αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, παραμένουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς… επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνίας, μερικά από αυτά βασικά» ανέφερε σε ομιλία του, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ, «μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο, θα συνεχίσει να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο».
«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»
Εν τω μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών τόνισε: «Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη… Αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα σκεφτούν για επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά την ενέργεια, ενώ αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε: «Δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».
«Εργαζόμαστε σε αυτή εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι την τελευταία στιγμή της έγκρισης, η κατάσταση θα ήταν τόσο κακή και ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε: «Είναι η στιγμή να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως ο πόλεμος, γι’ αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο».
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, αλλά και τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας.