Π. Τσακλόγλου: Δομική αλλαγή η ψηφιοποίηση των συντάξεων

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο και πλέον από διανεμητικό θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, έτσι ώστε κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου να κατευθύνονται και να επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού «κουμπαρά», σε προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Αυτά ανέφερε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός αρμόδιος για  Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου, παρά το γεγονός πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ασφαλιστικό σύστημα, με αρκετούς από αυτούς ακόμα να αναρωτιούνται, εάν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης οι συντάξεις δεν σταμάτησαν να διανέμονται.

Ο υφυπουργός, επικαλούμενος τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών (το 2030,  επεσήμανε ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. «Με το νέο σύστημα, αποσυνδέεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης από τους δημογραφικούς συσχετισμούς και τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε στους μελλοντικούς συνταξιούχους υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από αυτές που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες» είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Ο ψηφιακός ΕΦΚΑ

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο υφυπουργός τόνισε πως απασχολεί την ελληνική κοινωνία, εδώ και μια δεκαετία. Πρόσθεσε πως η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δημιουργήθηκαν προβλήματα με τη συγχώνευση πολλών ασφαλιστικών ταμείων, καθώς το κάθε Ταμείο αντιμετώπιζε τα δικά του προβλήματα.

Η κυβέρνηση προχωράει στην ψηφιοποίηση του συνόλου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού αρχείου του ΕΦΚΑ, καθώς η διαλειτουργικότητα μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων των ταμείων που εντάχθηκαν στον Φορέα αλλά και η πλήρης κωδικοποίηση των υφισταμένων κανόνων είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου είναι «δομική αλλαγή η ψηφιοποίηση των συντάξεων για μείωση των εκκρεμών συντάξεων».  Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωράει σε όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής προς τον ΕΦΚΑ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής με την πρόσληψη νέων εργαζομένων και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Για το ζήτημα πώς ακόμα και τώρα υπάρχουν άτομα που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη ο κ. Τσακλόγλου, σχολίασε πως «όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το νόμο Κατρούγκαλου μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ωστόσο τους ενθαρρύνουμε να μην το κάνουν γιατί θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη».

Τέλος αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως υπάρχει «διευθέτηση του χρόνου εργασίας με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο»
Το επικείμενο νομοσχέδιο επιδιώκει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν και να εκσυγχρονίσει τους κανόνες στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας τόσο την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια των εργαζόμενων όσο και την απαραίτητη ευελιξία.