Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι βιώνει η Ινδία, καθώς ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα, το τέταρτο κατά σειρά από τον Μάρτιο. Μάλιστα, λόγω του ακραίου καύσωνα που πλήττει τη βόρεια Ινδία, ο υδράργυρος θα φτάσει 49,2 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα τμήματα της πρωτεύουσας Δελχί.
Αξιωματούχοι σε πολλές περιφέρειες της χώρας έχουν ζητήσει από τους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές.
Η Ινδία βίωσε τον θερμότερο Μάρτιο των τελευταίων 100 και πλέον ετών, ενώ διάφορες περιοχές κατέγραψαν τον Απρίλιο τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία της χώρας από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία.
Πολλές περιοχές, μεταξύ τους και το Δελχί, είδαν τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία από τα τέλη Μαρτίου και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει σημειώσει ιστορικό υψηλό πολλών ετών. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει καλέσει τις τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος του καύσωνα.
Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στα κρατίδια Ιματσάλ Πραντές, Χαριάνα, Πουντζάμπ και Μπιχάρ, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία πιθανόν να πέσει 2 με 4 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, αλλά η έντονη ζέστη δεν θα υποχωρήσει.
Ενώ οι καύσωνες είναι συχνοί στην Ινδία, ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυτή τη χρονιά το καλοκαίρι άρχισε νωρίς με υψηλές θερμοκρασίες από τον Μάρτιο, οπότε ενέσκηψε ο πρώτος καύσωνας. Οι σφοδροί καύσωνες έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους στο ύπαιθρο στη βόρεια Ινδία. Οι φτωχοί εργάτες, οι οποίοι συνήθως εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρώιμη έλευση του πολύ θερμού καλοκαιριού στη χώρα με την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία και στο γειτονικό Πακιστάν κινδυνεύουν, κατά κάποιο τρόπο, από την υπερβολική ζέστη.
Στην Ινδία δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν τη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής.








